Kardinál odsuzuje výsledky voleb v Kongu

31.12.2011, Zenit


Arcibiskup z Kinshasy kardinál Laurent Monsengwo říká, že výsledky nedávných celostátních voleb v Demokratické republice Kongo neodpovídají ani pravdě, ani spravedlnosti.

V prohlášení z 12. prosince kardinál řekl, že volby, v nichž zvítězil úřadující prezident Joseph Kabila, postrádaly důvěryhodnost. 28. listopadu bylo oznámeno, že z 10 kandidátů Kabila získal 49 % hlasů.

Kardinál Monsengwo upozornil na rozporné zprávy o počtu hlasů, které získal druhý v pořadí - Etienne Tshisekedi, který skončil s 32 % hlasů.

Vyzval kandidáty, aby podali stížnost k Nejvyššímu soudu, a požádal je, aby se zdrželi použití násilí. Upozornil rovněž, že 18 mrtvých v průběhu volební kampaně již stačilo.

Církev podle něj má morální povinnost pomoci zajistit spravedlnost a vyjasnit, jaká je pravda o volbách.

Nejvyšší soud následně potvrdil výsledky voleb bez ohledu na protesty ostatních kandidátů. Toto rozhodnutí kritizovala i Belgie a Francie.

Podle zprávy zveřejněné 15. prosince tiskovou agenturou AFP belgický ministr zahraničí Didier Reyndeers řekl, že se chystá Kabilovo slavnostní uvedení do úřadu a vyjádřil politování nad rozhodnutím Nejvyššího soudu. V článku se uvádí, že Kabila před volbami jmenoval nové členy Nejvyššího soudu a rozšířil jejich počet ze 7 na 27.

AFP také sdělila, že podle prohlášení francouzského ministerstva zahraničí došlo při volbách k vážným pochybením.

Podle zprávy agentury Reuters ze 16. prosince Evropská unie a Spojené státy rovněž uvedly, že volby byly zmanipulované. Kabila se stal prezidentem v roce 2001, kdy byl během občanské války v zemi zavražděn jeho otec Laurent. Jeho vítězství ve volbách v roce 2006 bylo také sporné.


Další články



I mistr soudce se někdy utne

03.01.2024, Právo v děšti

Není pravda, že žádná srovnatelná ústava v Evropě nezná ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy.

Ex orbe et Urbe: Papež prohlásil, že nejošklivějším nebezpečím dneška je genderová ideologie

11.03.2024, RC

Anonymní dokument nadepsaný „Vatikán zítra“ a podepsaný pseudonymem „Démos II“ se objevil v magazínu Daily Compass. Autor – anonymní kardinál – navazuje na podobné memorandum nazvané „Vatikán dnes“ podepsané rovněž pseudonymem „Démos“, které v březnu 2022 publikoval vatikanista Sandro Magister a jehož autorem se ukázal být kardinál George Pell (jak Magister sdělil po kardinálově smrti v lednu 2023).

Ex orbe et Urbe - 4. 1. 2024

04.01.2024, RC

Papež František prý zvažuje reformu volby papeže – měla by získat více „synodní“ povahu a v konkláve by měli zasednout i laici. „Není pochyb o tom, že změnit složení volitelů v papežském konkláve by byla jedna z nejradikálnějších změn Františkovy vlády a jeden z nejvýznamnějších kroků v dějinách Církve,“ komentuje Eric Sammons, upozorňuje však, že „neexistuje žádný božsky ustanovený způsob výběru papeže či jakéhokoliv jiného biskupa. Dějiny Církve dokládají, že biskupové, a to včetně toho římského, nabývali svého úřadu nejrůznějšími způsoby: od losování po úplatkářství a nepotismus.“ Pro platnost papežské volby tudíž není nutná nějaká specifická hlasovací metoda.

Pět každodenních dobrodiní od našeho anděla strážného

08.02.2024, TAN Direction

1. Chrání nás v nebezpečí
Z Písma svatého, ze života světců i z každodenních zkušeností obyčejných lidí lze uvést bezpočet případů, kdy andělé někoho ochránili uprostřed fyzického nebezpečí. K těm zmíněným v Písmu patří záchrana Lota a jeho rodiny ze Sodomy, ochrana tří hebrejských mládenců v babylonské ohnivé peci, pomoc poskytnutá Judovi Makabejskému a jeho vojsku a vysvobození sv. Petra z vězení.

Jak se něco stává někým

18.12.2023, RC Monitor 23/2023

Známý katolický kněz a publicista, místopředseda etické komise Ministerstva zdravotnictví, přednosta Ústavu etiky a humanitních studií 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a externí spolupracovník Katedry zdravotnického práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Marek (Orko) Vácha vyjádřil 28. listopadu 2023 na serveru iROZHLAS.cz svůj názor na bytostný status lidského plodu. Doslova řekl: „Zda je embryo něco nebo někdo, je otázkou nerozřešitelných debat. Ve chvíli porodu se již jedná o osobu, oocyt (vajíčko – pozn. red.) ani spermie osobami nejsou. Někdy v těch 280 dnech se něco stane, nenastane ovšem žádná magická transformace z bytosti na osobu, proces je kontinuální.“

Požehnané Velikonoce!

30.04.2024, RC

„Nikdy člověk není tak velký jako tehdy, když klečí." (sv. Jan XXIII.)


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.