Na zákazu gayovských sňatků se shodnou všichni – kromě Západu

31.12.2011, RadioVaticana.cz


V Nigérii byl předložen návrh zákona zakazujícího manželství homosexuálů. Zákon má podporu širokého politického spektra, občanské společnosti, místních křesťanů i muslimů. Přesto není jisté, zda bude schválen. Někteří západní lídři totiž pohrozili zastavením humanitární pomoci této nejlidnatější zemi afrického kontinentu, bude-li schválen.

Islám dovoluje muži, aby se oženil s několika ženami, pokud se smlouvou zaváže, že se o všechny postará. Křesťanství uznává manželství výlučně jako svazek jednoho muže a jedné ženy. Občanský zákoník zakazuje pouze některé praktiky, jako je incest, ale definici institutu manželství nepodává. Ve složité situaci Nigérie, kde se polovina populace hlásí k islámu a katolíků je 23 %, panuje nicméně shoda o tom, že manželství má být svazkem muže a ženy.

Proti návrhu nigerijského parlamentu vystoupil britský premiér David Cameron. Zákaz homosexuálních sňatků je podle něj narušením základních práv a „bude to jedním z prvků, které budou určovat politiku humanitární pomoci“. Výroky premiéra potvrdil velvyslanec Spojeného království v Nigérii při setkání s místními politiky. Řada afrických států, mezi nimi Zimbabwe, Tanzánie a Ghana, naopak vyjádřála podporu Nigérii a kritizovala vměšování Západu do vnitřních rozhodnutí státu. Proti západním nátlakům se ohradil také předseda nigerijského senátu David Mark. Jak řekl, podmiňování asistence či pomoci zemi zásahy do zákonů, které jsou v obecném zájmu občanů, vyvolává podezření, že pomoc sleduje ve skutečnosti vlastní cíle.

Návrh zákona zakazující sňatky gayů a lesbiček byl jednohlasně schválen v senátu a v příštích dnech bude projednáván ve sněmovně reprezentantů.


Další články



I mistr soudce se někdy utne

03.01.2024, Právo v děšti

Není pravda, že žádná srovnatelná ústava v Evropě nezná ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy.

Som z toho voľaaký zmätený...

05.02.2024, RC Monitor 2/2024

Památný výrok majora Terazkyho z Černých baronů, bylo to první, co mne napadlo po rozkliknutí článku z Vatican News „Papež přijal sdružení zaměřené na dialog křesťanů se socialisty“. Asi jsem příliš ovlivněn vlastními zážitky a vzpomínkami rodičů a jejich vrstevníků na „radostné budování šťastné budoucnosti“.

Moudří vědí

29.12.2023, RC Monitor 24/2023

Za nedlouho začne nový kalendářní rok, a tak jako každý z nás katolíků bude stát před otázkou, jak lépe uvádět ve skutek Boží nároky v našich životech, tak jistě i celá církev bude řešit, jak oslovit co nejširší spektrum populace a nadchnout je pro duchovní život.

Trénink ctností

26.02.2024, Fatym.com

Slovo askeze nemá mezi lidmi dobrý zvuk. Chápe se to jako odpírání si kdečeho dobrého. Asketa je vyzáblý člověk, protože odmítá dobré jídlo, zamračený člověk, protože si odmítá kdejakou pohodu a spal by nejraději na hřebících, kdyby to uměl. Je to představa zkreslená. Řecké slovo askesis znamená v původním smyslu trénink, nacvičování určitého cviku. Tedy ne negativní odmítání něčeho dobrého, ale positivní nacvičování něčeho dobrého. Dobrého návyku. A dobrému návyku říkáme ctnost. Budeme se tedy zabývat askezí v kladném smyslu. Budeme se zabývat nácvikem dobrých vlastností, které, když je jednou získáme, neponechají v nás žádné místo pro staré nectnosti, zlozvyky.

Ex orbe et Urbe: Nová deklarace Dikasteria pro nauku víry Dignitas infinita

02.05.2024, RC

Katoličtí komentátoři se vyjadřují k nové deklaraci Dikasteria pro nauku víry, Dignitas infinita.

Ex orbe et Urbe - 12. 1. 2024

12.01.2024, RC

H. W. Crocker popisuje svůj tajný recept na evangelizaci mladých bezvěrců. „Až příliš často slyším: ‚Děkuju, ale dávám přednost satanským silám temnot, vůbec nejsou tak špatný‘. Na to odpovídám: ‚Pak Pán Bůh s tebou, idiote‘. To poslední slovo je klíčové. Myslím, že je to jeden z nejužitečnějších, byť opomíjených, obratů efektivní evangelizační strategie.“


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.