Katolická univerzita v Erbilu čelí exodu křesťanů z Mosulu

29.12.2015, Asia News

Arcibiskup Warda hovořil s Asia News o novém vzdělávacím zařízení. V době utrpení, pronásledování a exodu křesťanů v Iráku univerzita nabízí „silnou motivaci zůstat v zemi“. Italská biskupská konference poskytla na tento projekt 2,3 milionu eur. Nové univerzitní programy zahrnují studium orientalistiky, informačních technologií, jazyků a ekonomie. Oficiální zahájení proběhlo o svátku Neposkvrněného početí.


„Naše milovaná křesťanská komunita má v dnešní době mnoho důvodů pro opuštění Iráku. A proto chce být tato univerzita silným motivem pro setrvání v zemi. Na nás všech velmi záleží, abychom jim poskytli důvody zde zůstat. Jsem tudíž přesvědčen, že tato univerzita je znamením naděje,“ řekl Mons. Bašár Warda, arcibiskup z Erbílu, hlavního města iráckého Kurdistánu.

Vzhledem k tomu, že skupina Islámský stát (IS) obsadila Mosul a Ninivskou planinu, statisíce lidí uprchly do iráckého Kurdistánu. Nicméně základní kámen katolické univerzity v Erbílu byl položen na podzim roku 2012 v Ankawě, křesťanském městě severně od Erbílu, na pozemku o třech čtverečních kilometrech poskytnutém chaldejskou církví.

Rozhodnutí postavit univerzitu pramenilo z touhy vytvořit místo pro vědecký výzkum. Univerzita je otevřena každému, kdo chce získat vyšší vzdělání, a tedy i mladým uprchlíkům.

8. prosince, o svátku Neposkvrněného početí, se arcibiskup Warda a Mons. Nunzio Galantino, generální sekretář Italské biskupské konference (CEI), osobně účastnili slavnostního otevření, dále byli mimo jiné přítomni ministr školství iráckého Kurdistánu Goran Yousif a ministr vnitra Karim Sinjri.

Mons. Galantino byl v Erbíilu na třídenní návštěvě. Italští biskupové poskytli na tento projekt 2,3 milionu eur.

Nyní studenti mohli školu navštívit, aby se dozvěděli více o její struktuře a vzdělávacích programech. Prozatím univerzita nabízí studium ekonomiky, počítačové vědy a východních jazyků a literatury. Plánuje se, že v nepříliš vzdálené budoucnosti bude vytvořena fakulta práva a mezinárodních vztahů.

Podle Mons. Galantina škola položí základy „nových dějin a slibné budoucnosti“ místní komunity, která se po násilnostech a utrpení zakoušeném v posledním roce a půl, chystá oslavit své druhé Vánoce mimo domov.

Nové katolické vzdělávací zařízení v Erbílu, nedaleko od uprchlických táborů v Ankawě, „bude otevřeno všem,“ řekl Mons. Warda. „Každý rok přivítá nejméně 250 studentů.“

„Doufám, že všichni studenti – křesťané, muslimové, jezídi – budou schopni vstřebávat katolickou víru a její základní hodnoty,“ řekl arcibiskup agentuře AsiaNews.

Škola bude mít několik fakult: „orientálních studií, informačních technologií, jazyků, pedagogiky a ekonomiky.“ Bude také hostit mladé lidi z Mosulu a Ninivské planiny.

„Katolická univerzita zahájí svou činnost v pátek 11. prosince,“ dodal arcibiskup. „V rámci biblického a teologického studia nabídne zhruba 96 kurzů. Budou otevřeny uprchlíkům ve věku od 18 do 40 let. Očekáváme účast asi 300 lidí.“


Další články



Víme vůbec, co je mše svatá?

29.01.2024, RC Monitor 2/2024

Jednou za čas je možná vhodné zamyslet se nad tím, co to je vůbec farnost, jaké má úkoly a jak by měla žít. Především je každá farnost součástí všeobecné Církve. A to není jen tak ledajaký spolek, ale je to společenství lidí, které založil sám Boží Syn.

Ex orbe et Urbe - 15. 1. 2024

15.01.2024, RC

Přestože odstavec 41 deklarace Fiducia supplicans uvádí, že „to, co bylo řečeno v této deklaraci o žehnání stejnopohlavních párů, je pro vysvěcené služebníky dostatečným vodítkem k uvážlivému a otcovskému rozlišování“, a proto „mimo výše uvedené pokyny nelze očekávat další odpovědi specifikující podrobnosti a praktické záležitosti ohledně žehnání tohoto typu, Dikasterium pro nauku víry vydalo 4. ledna „Tiskovou zprávu ohledně přijetí Fiducia supplicans“, v níž se obsah deklarace dále vysvětluje.

Moudří vědí

29.12.2023, RC Monitor 24/2023

Za nedlouho začne nový kalendářní rok, a tak jako každý z nás katolíků bude stát před otázkou, jak lépe uvádět ve skutek Boží nároky v našich životech, tak jistě i celá církev bude řešit, jak oslovit co nejširší spektrum populace a nadchnout je pro duchovní život.

Ex orbe et Urbe: Papež prohlásil, že nejošklivějším nebezpečím dneška je genderová ideologie

11.03.2024, RC

Anonymní dokument nadepsaný „Vatikán zítra“ a podepsaný pseudonymem „Démos II“ se objevil v magazínu Daily Compass. Autor – anonymní kardinál – navazuje na podobné memorandum nazvané „Vatikán dnes“ podepsané rovněž pseudonymem „Démos“, které v březnu 2022 publikoval vatikanista Sandro Magister a jehož autorem se ukázal být kardinál George Pell (jak Magister sdělil po kardinálově smrti v lednu 2023).

Duchovní hudba: od staročeských rorátů k pokoncilní tvorbě

10.01.2024, RC Monitor 24/2023

Prožili jsme adventní dobu a byli jsme opět omámeni krásou našich starobylých rorátních zpěvů. Vůbec nelitujeme brzkého vstávání „na roráty“, abychom je při liturgii sami zpívali nebo jim soustředěně naslouchali. Tyto zpěvy, které se u nás již od středověku prováděly při adventních mariánských mších, získaly svůj souhrnný název podle Izaiášova verše „Rorate coeli desuper“ (Rosu dejte nebesa shůry, Iz 45,8). Jsou dokladem toho, že naší předkové dovedli svůj živý vztah k Pánu a Panně, ze které se Pán počal, vyjadřovat teologicky hlubokou poezií v národním jazyce a mimořádně cennou hudbou.

Sněhuláka zakážem

05.01.2024, RC

Sníh padal celou noc. Postavil jsem si sněhuláka. Feministka ze sousedství šla okolo a ptala se, proč jsem raději nepostavil sněhulačku. Postavil jsem sněhulačku.


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.