Velehradská Literární pouť

11.11.2023, velehradinfo.cz

Na poutním místě Velehradě se v neděli 26. listopadu popáté uskuteční literární pouť. Hlavním tématem letošní akce bude odkaz života kněze a básníka Jiřího Jana Víchy OFMCap. Součástí pouti bude mše svatá, po níž bude následovat literární beseda.


Na programu páté velehradské literární pouti bude možnost prohlídky expozic ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje (Bible pro malé i velké, Velehrad na křižovatkách evropských dějin), komorní mše svatá v kapli Stojanova gymnázia (od 15.00) a seminární program v přilehlém barokním Zimním sálu (od 16.00).

Hlavním tématem letošní literární pouti bude odkaz života a díla kněze a básníka Jiřího Jana Víchy OFMCap (1923 – 1997). Účast na besedě přislíbili kněží P. Pavel Uhřík OFMCap., P. Stanislav Zatloukal, publicista Petr Cekota a někdejší kapucínský řeholník Marek Macek. Po programu věnovaném J. J. Víchovi bude následovat rozhovor s P. Miroslavem Jáněm na téma literárních aktivit ve farnosti Pohořelice u Napajedel.

Velehradská literární pouť je inspirována odkazem básníka a politického vězně Karla Vysloužila (1927–2015), zakladatele svatohostýnských Poutí píšících křesťanů. V říjnu roku 2016 proběhla na Velehradě vzpomínková beseda o tomto křesťanském spisovateli. Následně vznikla myšlenka uspořádat další literárně zaměřená setkání, která by díky kulturně-duchovnímu programu nabyla ráz komorní literární pouti.

První ročník byl věnován odkazu básníka a překladatele Jana Zahradníčka, druhý odkazu literáta, dramatika a překladatele Václava Renče. Třetí ročník se ohlédnul za dílem spisovatele Jakuba Demla a čtvrtý za dílem Bohuslava Reynka.

V den konání literární pouti se též uskuteční komentovaná prohlídka výstavy Muklovský Vatikán (od 14.00) v galerii Poutní prodejny na Velehradě.


Další články



K deklaraci Fiducia Supplicans

22.01.2024, RC Monitor 1/2024

Ke konci roku 2023 vyvolal nejen v církevním prostředí rozruch dokument Dikasteria pro nauku víry Fiducia Supplicans zabývající se otázkou možnosti žehnat neregulérním párům, především párům stejnopohlavním. Jak autoři dokumentu odůvodňují jeho vznik? Jak autoři odůvodňují obsah dokumentu? Jaký postoj mají k dokumentu zaujmout věřící?

Požehnané Velikonoce!

30.04.2024, RC

„Nikdy člověk není tak velký jako tehdy, když klečí." (sv. Jan XXIII.)

Ex orbe et Urbe - 12. 1. 2024

12.01.2024, RC

H. W. Crocker popisuje svůj tajný recept na evangelizaci mladých bezvěrců. „Až příliš často slyším: ‚Děkuju, ale dávám přednost satanským silám temnot, vůbec nejsou tak špatný‘. Na to odpovídám: ‚Pak Pán Bůh s tebou, idiote‘. To poslední slovo je klíčové. Myslím, že je to jeden z nejužitečnějších, byť opomíjených, obratů efektivní evangelizační strategie.“

Som z toho voľaaký zmätený...

05.02.2024, RC Monitor 2/2024

Památný výrok majora Terazkyho z Černých baronů, bylo to první, co mne napadlo po rozkliknutí článku z Vatican News „Papež přijal sdružení zaměřené na dialog křesťanů se socialisty“. Asi jsem příliš ovlivněn vlastními zážitky a vzpomínkami rodičů a jejich vrstevníků na „radostné budování šťastné budoucnosti“.

Je to tady: obrovská naděje

11.12.2023, RC Monitor 23/2023

Miluji adventní dobu. Dříve jsem se spíše těšil z přípravy na Slavnost Narození našeho Pána, ale od svého povolání ke kněžství intenzivně vnímám Boží zaslíbení, které betlémské Dítě přináší. Zejména když pohlížím na sebe, svou nedokonalost a na současný svět, ve kterém žijeme, kterému mnohdy nerozumím a s jeho směřováním se často nedokážu ztotožnit, mě Boží zaslíbení přináší vjem obrovské naděje.

Moudří vědí

29.12.2023, RC Monitor 24/2023

Za nedlouho začne nový kalendářní rok, a tak jako každý z nás katolíků bude stát před otázkou, jak lépe uvádět ve skutek Boží nároky v našich životech, tak jistě i celá církev bude řešit, jak oslovit co nejširší spektrum populace a nadchnout je pro duchovní život.


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.