Biskup Kročil: Zoufat si nebo hledat pomoc?

17.01.2022, RC Monitor 1/2022

S velikými rozpaky jsme se rozloučili s uplynulým rokem, charakterizovaným mnohými zvraty. Poslední den v kalendářním roce, jak je tomu dobrým zvykem, jsme děkovali Bohu za vše, co jsme mohli prožít a chválili jej zpěvem Te Deum. Nyní vstupujeme do nového roku, který bude i nadále poznamenán dopady pandemie, která bude i nadále otvírat velké nejistoty v oblasti ekonomické i společenské. Na začátku roku jsme svěřili naše životy i naše farnosti pod ochranu Panny Marie.


Je ale důležité, aby tento postoj nezůstal vyhrazen jen pro pár svátečních chvil a tím již nezasahoval do naší každodennosti, našich mnoha zdánlivě všedních dní. Je dobré, abychom si uvědomili, že nejen přelom roku, ale každý nový den a každá nová chvíle nás staví před otázku, jak je využijeme, zda v nich budeme vzdávat díky Bohu a v jeho síle konat dobro pro druhé, nebo zda necháme tento drahocenný čas uplynout bez užitku.

Je jenom na nás, zda budeme schopni se v nesnázích obracet o pomoc i k naší Matce Panně Marii nebo zda si budeme jen zoufat, stěžovat si a hledat pomoc jen sami u sebe. V každé chvíli nastávajícího roku máme příležitost putovat směrem k nebi a stát se nástrojem Božím, tak jako Panna Maria, abychom pomáhali našim příbuzným, přátelům či sousedům na cestě k nebi, a co více svou modlitbou, prací obětovanou Bohu můžeme přispět k obrácení i těm, které vůbec neznáme. V každé chvíli můžeme být postaveni před otázku, zda jsme schopni Bohu děkovat za vše, zda mu důvěřujeme, zda věříme že má moc vše, tedy i to špatné a zlé, čeho se bojíme, obrátit k našemu dobru.

Děkuji vám všem, za všechnu starost a námahu, kterou jste věnovali bratřím a sestrám během uplynulého adventu a o vánočních svátcích, aby mohli zakusit lásku Boží. Pán vám jistě odmění všechny oběti a námahy, které jste museli přinést.

Přeji vám a stále vyprošuji, abyste tento nový rok prožili v lásce Boží, obklopeni jeho otcovskou péčí, ve světle Ducha svatého, ve zdraví, pokoji a radosti. Kéž Vám Bůh žehná na přímluvu Panny Marie!

Mons. Vlastimil Kročil
biskup českobudějovický


Další články



Kolik je na světě katolíků?

15.11.2023, cirkev.cz

U příležitosti 97. světového misijního dne, který se slavil v neděli 22. října, přinesla agentura Fides několik statistických údajů, které se týkají katolické církve ve světě.

Požehnán budiž ten, kdo nejdříve pozdvihne ratolest olivovou

25.03.2024, RC Monitor 6/2024

Asi každý z nás se již několikrát v životě přesvědčil o pravdivosti lidového moudra Panská láska po zajících skáče, a tudíž i na vlastní kůži i okusil, jaké je to býti oním pověstným zajícem. A nyní v době nedávné se této cti dostalo i Svatému otci Františkovi. A to od nikoho jiného, než od tzv. Sedmé velmoci, tedy od médií. K této velmoci se samozřejmě přidali i jiní drobní páni a též veřejnost (žel Bohu i někteří katolíci) statečně komentující papežovo vyjádření o bílé vlajce na sociálních sítích.

Požehnané Velikonoce!

30.04.2024, RC

„Nikdy člověk není tak velký jako tehdy, když klečí." (sv. Jan XXIII.)

Mučedníci nám i dnes pomáhají k usmíření

19.02.2024, RC Monitor 3/2024

V průběhu liturgického roku slavíme velké množství svatých, kteří v nejrůznějších dobách a nejrůznějším způsobem svědčili o Boží lásce a tím samým i o Božím království. Dějiny církve jsou přímo nabité svatostí četných mužů a žen, kteří se nebáli být pravdivými svědky víry i v těch nejtěžších chvílích.

Ex orbe et Urbe - 15. 1. 2024

15.01.2024, RC

Přestože odstavec 41 deklarace Fiducia supplicans uvádí, že „to, co bylo řečeno v této deklaraci o žehnání stejnopohlavních párů, je pro vysvěcené služebníky dostatečným vodítkem k uvážlivému a otcovskému rozlišování“, a proto „mimo výše uvedené pokyny nelze očekávat další odpovědi specifikující podrobnosti a praktické záležitosti ohledně žehnání tohoto typu, Dikasterium pro nauku víry vydalo 4. ledna „Tiskovou zprávu ohledně přijetí Fiducia supplicans“, v níž se obsah deklarace dále vysvětluje.

Novoroční předsevzetí? Zkusme možná ty maličkosti...

19.01.2024, RC Monitor 1/2024

Na výzvu kněze v naší farnosti P. Josefa Říhy jsme se s manželkou v roce 2000, když se nám narodilo třetí dítě, zapojili do přípravy snoubenců v Kroměříži a okolí. Jak dospívaly naše děti – a my s nimi – začaly u našich dveří občas klepat i manželské páry, které měly ve svém vztahu nějaký ten problém. A zjistili jsme, že řada problémů v manželství vzniká proto, že si lidé tak trochu přestanou vycházet vstříc. Láska časem ochladne, dny jdou rok za rokem kolem nás, ani my sami příliš nemládneme. Co poradit? Jak nastartovat vztah, který eroduje?


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.