Dvanáct a dvaasedmdesát

05.07.2022, RC Monitor 13/2022

5. července slavíme svátek dvou svatých bratří: Cyrila, který byl mnichem, a Metoděje, který byl vysvěcen na biskupa. Tito muži nám dali příklad hodný následování a to do té míry, že byli pro svůj život prohlášeni nejen za hlavní patrony naší Moravy, ale i za patrony celé Evropy. Proč?


Oba byli misionáři, kteří evangelizovali velkou část Evropy. Připravovali liturgické texty ve slovanském jazyce, psané abecedou, které se později začalo říkat cyrilice. Liturgický text pro tuto slavnost nám říká: „Pán ustanovil dalších dvě stě sedmdesát (učedníků) a poslal je před sebou po dvou do všech měst a míst.“ (Lk 10,1) Zdá se tedy, že evangelium je propojeno s těmito dvěma velkými misionáři, protože Ježíš – poslaný Otcem a Duchem svatým – kolem sebe shromažďoval budoucí misionáře, aby je vysílal do světa. Vždyť vyslal dvanáct apoštolů a dvaasedmdesát učedníků. Ti první by mohli představovat kněze zasvěcené Bohu na základě kněžských a řeholních slibů. Kdo však mohlo být oněch dvaasedmdesát učedníků? Už jste si asi odpověděli. Ano, to jsme my, my všichni křesťané. Ježíš nás posílá všechny. Každý z nás je jeho vyslancem a misionářem. Možná bychom si měli častěji opakovat, že Ježíš posílá každého z nás (ať už patříme k dvanácti nebo k dvaasedmdesáti) na konkrétní misi, kterou nám svěřuje. Jaké je naše poslání a poselství, které máme předávat ve jménu Ježíše? Máme hlásat království a hlásat mír! Svatý František z Assisi to shrnul do dvou slov: „Pax et Bonum!“ (Pokoj a dobro!). Kdy a kde se můžeme prokázat jako misionáři? Když náš život doma, v práci a všude jinde odráží pokoj a spravedlnost smířeného srdce. Je to svědectví, které musíme vydávat, někdy slovy, ale vždy svým křesťanským příkladem. Svatí Cyril a Metoděj si byli vědomi, že jejich povolání a poslání nejsou ničím jiným než Božím darem. Cyril to vyjádřil modlitbou: „Tvůj je dar, kterým jsi nás poslal, abychom hlásali Kristovo evangelium a konali skutky, které se ti líbí.“ Na přímluvu těchto velkých světců prosme i my, abychom byli misionáři a hlasateli v tomto světě!

P. Mgr. Juraj Begany, SVD


Další články



Mučedníci nám i dnes pomáhají k usmíření

19.02.2024, RC Monitor 3/2024

V průběhu liturgického roku slavíme velké množství svatých, kteří v nejrůznějších dobách a nejrůznějším způsobem svědčili o Boží lásce a tím samým i o Božím království. Dějiny církve jsou přímo nabité svatostí četných mužů a žen, kteří se nebáli být pravdivými svědky víry i v těch nejtěžších chvílích.

Ex orbe et Urbe - 16. 2. 2024

16.02.2024, RC

„Papež je velkým příznivcem ženského diakonátu,“ tvrdí podle portálu katolisch.de italská teoložka a řeholnice Linda Pocherová. Vatikán prý v současnosti zvažuje, jak by bylo možné jáhenské svěcení žen zavést.

Pět každodenních dobrodiní od našeho anděla strážného

08.02.2024, TAN Direction

1. Chrání nás v nebezpečí
Z Písma svatého, ze života světců i z každodenních zkušeností obyčejných lidí lze uvést bezpočet případů, kdy andělé někoho ochránili uprostřed fyzického nebezpečí. K těm zmíněným v Písmu patří záchrana Lota a jeho rodiny ze Sodomy, ochrana tří hebrejských mládenců v babylonské ohnivé peci, pomoc poskytnutá Judovi Makabejskému a jeho vojsku a vysvobození sv. Petra z vězení.

Som z toho voľaaký zmätený...

05.02.2024, RC Monitor 2/2024

Památný výrok majora Terazkyho z Černých baronů, bylo to první, co mne napadlo po rozkliknutí článku z Vatican News „Papež přijal sdružení zaměřené na dialog křesťanů se socialisty“. Asi jsem příliš ovlivněn vlastními zážitky a vzpomínkami rodičů a jejich vrstevníků na „radostné budování šťastné budoucnosti“.

Ex orbe et Urbe - 12. 1. 2024

12.01.2024, RC

H. W. Crocker popisuje svůj tajný recept na evangelizaci mladých bezvěrců. „Až příliš často slyším: ‚Děkuju, ale dávám přednost satanským silám temnot, vůbec nejsou tak špatný‘. Na to odpovídám: ‚Pak Pán Bůh s tebou, idiote‘. To poslední slovo je klíčové. Myslím, že je to jeden z nejužitečnějších, byť opomíjených, obratů efektivní evangelizační strategie.“

Požehnané Velikonoce!

30.04.2024, RC

„Nikdy člověk není tak velký jako tehdy, když klečí." (sv. Jan XXIII.)


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.