Al Kajda zavraždila Benazír Bhuttovou

28.12.2007, Asia News, CNS


"Zastavili jsme nejcennější osobu, kterou zde Američané měli, a která přísahala, že porazí mudžahedíny" prohlásil mluvčí Al-Kajdy Mustafa Abu al-Jazíd poté, co byla 27. prosince zavražděna Benazír Bhuttová. Příkaz k vraždě vydal Ajman al-Zavahírí, druhý muž Al-Kajdy po Usámovi.

Biskup Anthony Lobo z Islámabádu-Rávalpindí sdělil: "Odsuzujeme tento podlý čin. Je to pro Pákistán hrozná tragedie." Biskup charakterizoval Bhuttovou jako vyjímečnou, statečnou ženu. Mluvčí pákistánské biskupské konference vyjádřil naději, že vláda odsune volby. Příslušná církevní komise už ukončila svou propagaci voleb i monitoring.

Vatikánský mluvčí, P. Federico Lombardi SJ, sdělil, že papež byl okamžitě informován; "smrt paní Bhuttové je smutná sama o sobě i jako znamení pokračujícího násilí v Pákistánu", dodal. (V souvislosti s návratem Bhuttové bylo zabito přes 140 lidí.)

Islámské militantní skupiny hrozily Bhuttové smrtí poté, co prohlásila, že dostane-li se její strana k moci, dovolí americkým silám vstoupit do Pákistánu a potřít Taliban i Al-Kajdu, pokud by se to nepodařilo pákistánské armádě samotné.



Další články



Víme vůbec, co je mše svatá?

29.01.2024, RC Monitor 2/2024

Jednou za čas je možná vhodné zamyslet se nad tím, co to je vůbec farnost, jaké má úkoly a jak by měla žít. Především je každá farnost součástí všeobecné Církve. A to není jen tak ledajaký spolek, ale je to společenství lidí, které založil sám Boží Syn.

Kolik je na světě katolíků?

15.11.2023, cirkev.cz

U příležitosti 97. světového misijního dne, který se slavil v neděli 22. října, přinesla agentura Fides několik statistických údajů, které se týkají katolické církve ve světě.

Trénink ctností

26.02.2024, Fatym.com

Slovo askeze nemá mezi lidmi dobrý zvuk. Chápe se to jako odpírání si kdečeho dobrého. Asketa je vyzáblý člověk, protože odmítá dobré jídlo, zamračený člověk, protože si odmítá kdejakou pohodu a spal by nejraději na hřebících, kdyby to uměl. Je to představa zkreslená. Řecké slovo askesis znamená v původním smyslu trénink, nacvičování určitého cviku. Tedy ne negativní odmítání něčeho dobrého, ale positivní nacvičování něčeho dobrého. Dobrého návyku. A dobrému návyku říkáme ctnost. Budeme se tedy zabývat askezí v kladném smyslu. Budeme se zabývat nácvikem dobrých vlastností, které, když je jednou získáme, neponechají v nás žádné místo pro staré nectnosti, zlozvyky.

Jak se něco stává někým

18.12.2023, RC Monitor 23/2023

Známý katolický kněz a publicista, místopředseda etické komise Ministerstva zdravotnictví, přednosta Ústavu etiky a humanitních studií 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a externí spolupracovník Katedry zdravotnického práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Marek (Orko) Vácha vyjádřil 28. listopadu 2023 na serveru iROZHLAS.cz svůj názor na bytostný status lidského plodu. Doslova řekl: „Zda je embryo něco nebo někdo, je otázkou nerozřešitelných debat. Ve chvíli porodu se již jedná o osobu, oocyt (vajíčko – pozn. red.) ani spermie osobami nejsou. Někdy v těch 280 dnech se něco stane, nenastane ovšem žádná magická transformace z bytosti na osobu, proces je kontinuální.“

Požehnané Velikonoce!

30.04.2024, RC

„Nikdy člověk není tak velký jako tehdy, když klečí." (sv. Jan XXIII.)

Jaký život, taková smrt, jaká smrt, taková věčnost!

04.11.2023, burv.sk

Pastýřský list rožňavského biskupa Mons. Stanislava Stolárika. Napsal jej před slavností Všech svatých. Vřele doporučujeme jako vzdělávací dopis vaší pozornosti. Říká se tomu základní katecheze!


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.