Slavnost Nanebevzetí Panny Marie: Protože lásku smrt nepřemůže

15.08.2024, RC Monitor 15/2024

Slavnost Nanebevzetí Panny Marie: Protože lásku smrt nepřemůže. Tak bych nazval tuto slavnost. Boží touha zachránit člověka je nekonečná, jako On sám je nekonečný a tato slavnost nám připomíná, že se tato Boží touha naplňuje.


S jistotou se pak naplňuje na tom, kdo mu na jeho nabídku odpoví svým svobodným ANO, jako to učinila dívka z Nazareta. Maria je prvotinou našeho lidského ANO Bohu, je pro nás krásným vzorem přijetí Slova, které proměňuje a umožňuje vstupovat do Boží blízkosti. Ano, vstupovat do jeho lásky, která ubírá místo smrti, aby nás naplnil život.

Jednotlivé slavnosti a svátky liturgického roku nás mají povzbuzovat, abychom stále více vstupovali do Jeho lásky. A jednou z těch slavností je právě připomínka Nanebevzetí Panny Marie. Protože jenom to, co je prostoupeno jeho láskou, může vydržet jeho blízkost. Panna Maria byla přijata do nebe, protože byla prostoupena láskou, a byla přijata do nebe i s tělem, to je mimořádná výsada, které se dostalo pouze Jí pro zásluhy Jejího syna, ale můžeme v tom nacházet naději, ba dokonce jistotu, že i my jednou přijmeme oslavené tělo.

Miluji tuto slavnost, protože v tomto tajemství mohu tak trochu nakouknout za oponu, nebo snad lépe řečeno zahlédnout, že opona se zvedá, a že se nám, nehodným, ale toužícím po spáse a svatosti, chystá něco krásného. Vydržme, bude to stát za to, neboť vtělené Slovo je Pravdou. Maria nám svým životem vydala o této pravdě svědectví. Kéž i my jsme v tomto světe autentickými svědky našeho Pána.

P. Dmytro Romanovský


Další články



Ex orbe et Urbe: Papež prohlásil, že nejošklivějším nebezpečím dneška je genderová ideologie

11.03.2024, RC

Anonymní dokument nadepsaný „Vatikán zítra“ a podepsaný pseudonymem „Démos II“ se objevil v magazínu Daily Compass. Autor – anonymní kardinál – navazuje na podobné memorandum nazvané „Vatikán dnes“ podepsané rovněž pseudonymem „Démos“, které v březnu 2022 publikoval vatikanista Sandro Magister a jehož autorem se ukázal být kardinál George Pell (jak Magister sdělil po kardinálově smrti v lednu 2023).

Ex orbe et Urbe: Nová deklarace Dikasteria pro nauku víry Dignitas infinita

02.05.2024, RC

Katoličtí komentátoři se vyjadřují k nové deklaraci Dikasteria pro nauku víry, Dignitas infinita.

Nejstarší dcera církve

19.08.2024, RC Monitor 15/2024

Nevím, kolikrát jsem musel odpovídat v posledních dnech na otázku: „A co říkáte, pane faráři, na zahájení olympiády v Paříži?“, ale vím, co jsem odpovídal. Odpovídal jsem slovy, která jsem si vypůjčil od francouzského prezidenta pana Macrona: „Toto je Francie!“.

Požehnán budiž ten, kdo nejdříve pozdvihne ratolest olivovou

25.03.2024, RC Monitor 6/2024

Asi každý z nás se již několikrát v životě přesvědčil o pravdivosti lidového moudra Panská láska po zajících skáče, a tudíž i na vlastní kůži i okusil, jaké je to býti oním pověstným zajícem. A nyní v době nedávné se této cti dostalo i Svatému otci Františkovi. A to od nikoho jiného, než od tzv. Sedmé velmoci, tedy od médií. K této velmoci se samozřejmě přidali i jiní drobní páni a též veřejnost (žel Bohu i někteří katolíci) statečně komentující papežovo vyjádření o bílé vlajce na sociálních sítích.

Svoboda

17.06.2024, RC Monitor 12/2024

Kardinál Štěpán Trochta zlobil. Nepochybně to byl člověk srdečný, „otevřený“, „člověk dialogu“, jak se dnes s oblibou říká. Ale taky důsledný. Muž Tradice a pevné víry.

Mariánské putování Prahou

20.05.2024, cirkev.cz

V sobotu 25. května se uskuteční mariánské putování Prahou jako poděkování za dokončení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. K putování je možno se připojit i odpojit kdekoli. Během putování se účastníci modlí růženec a zpívají, proto je dobré mít sebou kancionál.


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.