Pokrok? Ano, ale se selským rozumem

02.09.2024, RC Monitor 16/2024

Ježíš Kristus jako dobrý Pastýř pracuje s dalšími zvěstovateli radostné zprávy, tedy s apoštoly. V evangeliu i jinde v Písmu je docela často použito obrazu dobrého pastýře. Jistý vliv na to asi má kulturní kontext. Asi se mnozí z nás kdysi ve školních škamnách v hodinách (zvláště řecké) literatury učili cosi o bukolické poezii. Tedy o textech, které idealizují život pastýřů v přírodě uprostřed zvířat a o pastýřském každodenním živobytí. Také v Novém zákoně, ale i v pozdějších vyobrazeních Krista (které můžeme spatřit v prvních kostelech), se tento příměr používá. My běžní lidé máme být ovcemi, které jsou chápany jako spíše hloupá a stádní zvířata.


Tento obraz dnešního velmi sebevědomého moderního člověka možná i urazí. Může vnímat, že ovce je poměrně samostatné zvíře, které se o sebe postará. Pastýř však pro ovce připravuje dobré místo s kvalitní potravou a dobrou vodou. Je tím, kdo optimalizuje zdroje a pečuje o to, aby ovečky byly chráněny, měly dobré soužití ve stádě, byly třeba i psem chráněny od vlků atd. Myslím, že můžeme také vnímat Krista jako Dobrého Pastýře v tom, kdo pečuje a přináší poměrně samostatným ovcím účinnou pomoc na cestě pastvy (Boží slovo, svátosti, doprovod, posila, atd.). Dnes si možná myslíme, že vše víme nejlépe, vše si přečteme na internetu a žádného pastýře či učitele nepotřebujeme. Je tomu skutečně tak? Spíše ne. Pokud totiž nebudeme mít základní nasměrování a naformátování našeho života, vyznáme se v hromadě informací a možností jen těžko. Chceme-li v životě na tomto světě obstát, více než internetový vyhledávač či umělá inteligence, potřebujeme základní znalosti, a to mnohdy i věcí, které se učíme od dětství kontinuálně nazpaměť (pravdy víry, cizí slovíčka nebo vyjmenovaná slova apod.). Pokud to tak nebude a bude nám chybět základní kostra, na kterou můžeme dodat konkrétní informace, pak se v množství podnětů utopíme.

Ježíš Kristus nám svým učením dává rámec toho, jak věci chápat. Někdo si možná řekne, že tím, kdo se vyzná v hromadě informací a učí nás oddělit pravdu od lži, jsou vědci. Ano i ne. Reálně v mnoha věcech prostě někomu (církvi, rodičům, učitelům, odborníkům) věříme. Vesměs je to správně. Problém však je, když se dnes někteří odborníci a vědci (zvláště ve společenských vědách), zásadním způsobem odchylují od pravdy o Bohu a člověku. Kupříkladu dnes lidé působící na univerzitách tvrdí, že nejsou dvě pohlaví (muž a žena), ale je jich mnohem více. Nebo se domnívají, že vlastností mužství a ženství jsou jen naučené způsoby chování, které lze měnit (gender konstruktivismus). V těchto situacích potřebujeme někoho, komu opravdu věříme, kdo se nebude bát říct, co vidí a co mu říká selský rozum. Neznamená to, že věci se nemohou pohnout, důležitá je však kontinuita a vnitřní logika s tím, co bylo před tím.

P. JCLic. PhDr. Mgr. Radim Cigánek


Další články



Mariánské putování Prahou

20.05.2024, cirkev.cz

V sobotu 25. května se uskuteční mariánské putování Prahou jako poděkování za dokončení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. K putování je možno se připojit i odpojit kdekoli. Během putování se účastníci modlí růženec a zpívají, proto je dobré mít sebou kancionál.

Slavnost Nanebevzetí Panny Marie: Protože lásku smrt nepřemůže

15.08.2024, RC Monitor 15/2024

Slavnost Nanebevzetí Panny Marie: Protože lásku smrt nepřemůže. Tak bych nazval tuto slavnost. Boží touha zachránit člověka je nekonečná, jako On sám je nekonečný a tato slavnost nám připomíná, že se tato Boží touha naplňuje.

Požehnané Velikonoce!

30.04.2024, RC

„Nikdy člověk není tak velký jako tehdy, když klečí." (sv. Jan XXIII.)

Požehnán budiž ten, kdo nejdříve pozdvihne ratolest olivovou

25.03.2024, RC Monitor 6/2024

Asi každý z nás se již několikrát v životě přesvědčil o pravdivosti lidového moudra Panská láska po zajících skáče, a tudíž i na vlastní kůži i okusil, jaké je to býti oním pověstným zajícem. A nyní v době nedávné se této cti dostalo i Svatému otci Františkovi. A to od nikoho jiného, než od tzv. Sedmé velmoci, tedy od médií. K této velmoci se samozřejmě přidali i jiní drobní páni a též veřejnost (žel Bohu i někteří katolíci) statečně komentující papežovo vyjádření o bílé vlajce na sociálních sítích.

Boj o poslední místo

23.08.2024, RC Monitor 15/2024

Ještě se na závodní dráhu nevydal jediný atlet, a už byla olympijská Paříž svědkem kolosálního přešlapu (velkého jak pověstná Maradonova ruka).

Nejstarší dcera církve

19.08.2024, RC Monitor 15/2024

Nevím, kolikrát jsem musel odpovídat v posledních dnech na otázku: „A co říkáte, pane faráři, na zahájení olympiády v Paříži?“, ale vím, co jsem odpovídal. Odpovídal jsem slovy, která jsem si vypůjčil od francouzského prezidenta pana Macrona: „Toto je Francie!“.


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.