USA: Arizonský biskup odňal nemocnici právo nazývat se katolická

30.12.2010, HPŽ ČR


Thomas Olmsted, biskup arizonské diecéze Phoenix, oznámil 21. prosince na tiskové konferenci, že St. Joseph's Hospital už není katolickou nemocnicí, neboť nevyhověla požadavkům biskupa včetně omítnutí přímého zabití nenarozeného dítěte ženy, která trpěla pulmonální hypertenzí. Biskup byl za svůj postoj již napaden ze strany American Civil Liberties Union (Americké unie občanských práv).

Biskup Olmsted ve svém prohlášení mimo jiné uvádí: "S nástupem do katolických nemocnic by si věřící měli být jisti tím, že v nich mohou obdržet kvalitní zdravotní péči podle učení církve. Autentická katolická péče v institucích Catholic Healthcare West (CHW) v diecézi Phoenix byla předmětem diskusí mezi CHW a mnou od doby našeho prvního setkání téměř před sedmi roky. Na prvním setkání jsem zjistil, že CHW se již nepodřizuje etickému učení církve, které je jasně vyloženo v Etických a náboženských direktivách Konference katolických biskupů Spojených států. Řekl jsem vedoucím CHW, že kooperace se zlem musí být napravena; protože zdravotní zařízení, které si přeje být nazýváno katolické, musí přilnout k učení církve. Po celých sedm let jsem trval na tom, že skandální situace má být změněna, ale CHW se rozhodla tomu nevyhovět.

Počátkem tohoto roku upoutal mou pozornost potrat provedený v St. Joseph‘s Hospital ve Phoenixu. Je mou povinností deklarovat, že osobou zodpovědnou za toto připuštění potratu v nemocnici je sestra Margaret McBride, R.S.M, která upadla do exkomunikace pro svůj souhlas s usmrcením dítěte. Nadto jsem se pak dozvěděl, že během mého sedmiletého působení jako biskupa v Arizoně docházelo k mnoha dalším porušením Etických a náboženských direktiv v institucích CHW. Jedná se o:

poradenství ohledně antikoncepce, medikace a s tím spojená lékařská a laboratorní vyšetření, včetně orálně a injekčně podávaných antikoncepčních přípravků, nitroděložních tělísek, pesarů, kondomů;

dobrovolná sterilizace (mužů a žen);

potraty odůvodňované mentálním nebo fyzickým zdravím matky, nebo v případech těhotenství, která jsou důsledkem znásilnění či incestu.

Věřící katolíci mají svobodu využít péči v St. Joseph‘s Hospital, ale já nemohu garantovat, že poskytovaná péče bude plně v souladu s učením církve. Navíc, aby bylo zabráněno dojmu, že jde o katolickou nemocnici, jsou podniknuta další opatření, jako je zákaz sloužení mše v nemocnici a zákaz uchovávání Nejsvětější svátosti v nemocniční kapli."


Další články



Ex orbe et Urbe: Papež prohlásil, že nejošklivějším nebezpečím dneška je genderová ideologie

11.03.2024, RC

Anonymní dokument nadepsaný „Vatikán zítra“ a podepsaný pseudonymem „Démos II“ se objevil v magazínu Daily Compass. Autor – anonymní kardinál – navazuje na podobné memorandum nazvané „Vatikán dnes“ podepsané rovněž pseudonymem „Démos“, které v březnu 2022 publikoval vatikanista Sandro Magister a jehož autorem se ukázal být kardinál George Pell (jak Magister sdělil po kardinálově smrti v lednu 2023).

Ex orbe et Urbe - 30. 1. 2024

30.01.2024, RC

Papež František se v Apoštolském paláci setkal s novináři akreditovanými ve Vatikánu a poděkoval jim za zdrženlivost, s níž informují o vatikánských skandálech. „K tomu bych připojil taktnost, kterou tak často projevujete, když hovoříte o skandálech v Církvi. Ty se vyskytují, a často jsem u vás pozoroval velký takt, ohledy, téměř bych řekl ‚rozpačité‘ mlčení. Děkuji vám za tento přístup,“ řekl papež.

Duchovní hudba: od staročeských rorátů k pokoncilní tvorbě

10.01.2024, RC Monitor 24/2023

Prožili jsme adventní dobu a byli jsme opět omámeni krásou našich starobylých rorátních zpěvů. Vůbec nelitujeme brzkého vstávání „na roráty“, abychom je při liturgii sami zpívali nebo jim soustředěně naslouchali. Tyto zpěvy, které se u nás již od středověku prováděly při adventních mariánských mších, získaly svůj souhrnný název podle Izaiášova verše „Rorate coeli desuper“ (Rosu dejte nebesa shůry, Iz 45,8). Jsou dokladem toho, že naší předkové dovedli svůj živý vztah k Pánu a Panně, ze které se Pán počal, vyjadřovat teologicky hlubokou poezií v národním jazyce a mimořádně cennou hudbou.

Jak se něco stává někým

18.12.2023, RC Monitor 23/2023

Známý katolický kněz a publicista, místopředseda etické komise Ministerstva zdravotnictví, přednosta Ústavu etiky a humanitních studií 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a externí spolupracovník Katedry zdravotnického práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Marek (Orko) Vácha vyjádřil 28. listopadu 2023 na serveru iROZHLAS.cz svůj názor na bytostný status lidského plodu. Doslova řekl: „Zda je embryo něco nebo někdo, je otázkou nerozřešitelných debat. Ve chvíli porodu se již jedná o osobu, oocyt (vajíčko – pozn. red.) ani spermie osobami nejsou. Někdy v těch 280 dnech se něco stane, nenastane ovšem žádná magická transformace z bytosti na osobu, proces je kontinuální.“

Ex orbe et Urbe - 14. 12. 2023

14.12.2023, RC

Ed. Condon na portálu The Pillar přináší rozsáhlý exkluzivní rozhovor s Raffaelem Mincionem – obchodníkem, který patří mezi hlavní obžalované ve vatikánském procesu s kardinálem Becciu. Ed. Condon shrnuje: „Během naší mnohahodinové konverzace Mincione zodpověděl a vysvětlil každou myslitelnou otázku, kterou by mu někdo mohl položit ohledně jeho jednání s Vatikánem. Uvěřit mu znamená akceptovat příběh, který jej vykresluje nejprve jako terč skupiny lidí kolem Státního sekretariátu, a potom jako obětního beránka žalobců snažících se zažehnat průšvih a získat něco z peněz pro Vatikán zpět.“ Ale Condon se ptá: „Taková naivita jde těžko dohromady s jinak úspěšnou Mincioneho kariérou ve žraločím světě londýnských finančníků. Je tohle člověk, kterému měl Vatikán svěřit 200 milionů eur?“

Požehnané Vánoce!

24.12.2023, RC

"Dávejte si pozor, abyste neodmítli dát lidem almužnu slova o Nejvyšším." (Řehoř Veliký)
Přejeme požehnané a milostiplné Vánoce a vytrvejte i v novém roce v dobrém.
Děkujeme, milí čtenáři, za vaši věrnost a veškerou podporu!


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.