Uruguayští biskupové brání pro-life pár

31.12.2011, Catholic News Agency


Uruguayští biskupové vyjádřili podporu manželskému páru, který dosvědčil, že země je pod tlakem mezinárodních organizací, aby legalizovala potraty.

Svědectví manželů bylo kritizováno v uruguayských médiích.

Arcidiecéze Montevideo ve svém dvouměsíčníku publikovala celé svědectví Victora Guerrera a Gabriely Lopezové z výboru pro rodinu a lidský život uruguayské biskupské konference, aby „si naši čtenáři mohli učinit vlastní závěry“.

Dvouměsíčník, distribuovaný do všech farností arcidiecéze Montevideo, potvrdil postoj církve k návrhu zákona, jehož cílem je legalizace potratů do 12. týdne těhotenství.

Guerrero a Lopezová poskytli své svědectví 29. listopadu a odsoudili návrh zákona jako trik mezinárodních organizací, které naléhají na Uruguay, aby povolila interrupce. „Bohužel takovéto návrhy nevznikají z iniciativy místních zákonodárců, ale spíše ze strategií podporovaných mezinárodními institucemi, které se snaží klamat lidi a jejich zákonodárce,“ řekli.

„Za tímto nátlakem jsou mezinárodní nadace jako Rockefeller Foundation, Ford Foundation, MacArthur Foundation a mnoho dalších ..., které považují růst světové populace za bezpečnostní problém,“ řekla Lopezová.

Uruguayští biskupové byli nespokojeni se způsobem, jak bylo toto svědectví medializováno, a proto se rozhodli zveřejnit své připomínky v plném rozsahu.

Senátorka Monica Xavierová, která společně s poslancem Alvarem Vegou podporovala tento návrh zákona, řekla o svědectví páru, že je „zcela mimo mísu“, a uvedla, že zatímco některé organizace mohou považovat potrat za „hřích“, stát jej nemůže klasifikovat jako „zločin“.

Vega řekl, že jejich svědectví si nezaslouží odpověď, protože církev „je mimo reálný svět“.

„Církev z toho nemá radost, protože nezákonné nejsou jenom potraty, ale i oplodnění in vitro. Nemůžete používat kondom, antikoncepční tablety a tak dále,“ řekl.

Uruguayská biskupská konference poslala 5. prosince dopis předsedovi senátního výboru pro zdravotnictví, v němž píše, že „postoj celého sboru biskupů, kteří tvoří uruguayskou biskupskou konferenci, je v souladu s učitelským úřadem katolické církve na celém světě“.

Prezident latinskoamerické pobočky Institutu pro výzkum populace Carlos Polo řekl 13. prosince agentuře CNA: „Chválím uruguayské biskupy za jejich odvahu. Ti, kdo podporují kulturu smrti, věřili, že církev v Uruguayi je slabá a nepostaví se proti návrhu zákona o legalizaci potratů.“

„Myslím, že zastánci potratů z vládnoucí strany, kteří navrhli tento zákon směřující proti životu, jsou velice překvapeni. Jsem přesvědčen, že Uruguay bude mít skvělou zprávu pro nás všechny, kdo hájíme život v Latinské Americe,“ řekl Polo.


Další články



Ex orbe et Urbe: Papež prohlásil, že nejošklivějším nebezpečím dneška je genderová ideologie

11.03.2024, RC

Anonymní dokument nadepsaný „Vatikán zítra“ a podepsaný pseudonymem „Démos II“ se objevil v magazínu Daily Compass. Autor – anonymní kardinál – navazuje na podobné memorandum nazvané „Vatikán dnes“ podepsané rovněž pseudonymem „Démos“, které v březnu 2022 publikoval vatikanista Sandro Magister a jehož autorem se ukázal být kardinál George Pell (jak Magister sdělil po kardinálově smrti v lednu 2023).

I mistr soudce se někdy utne

03.01.2024, Právo v děšti

Není pravda, že žádná srovnatelná ústava v Evropě nezná ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy.

Požehnané Velikonoce!

30.04.2024, RC

„Nikdy člověk není tak velký jako tehdy, když klečí." (sv. Jan XXIII.)

Víme vůbec, co je mše svatá?

29.01.2024, RC Monitor 2/2024

Jednou za čas je možná vhodné zamyslet se nad tím, co to je vůbec farnost, jaké má úkoly a jak by měla žít. Především je každá farnost součástí všeobecné Církve. A to není jen tak ledajaký spolek, ale je to společenství lidí, které založil sám Boží Syn.

Ex orbe et Urbe - 12. 1. 2024

12.01.2024, RC

H. W. Crocker popisuje svůj tajný recept na evangelizaci mladých bezvěrců. „Až příliš často slyším: ‚Děkuju, ale dávám přednost satanským silám temnot, vůbec nejsou tak špatný‘. Na to odpovídám: ‚Pak Pán Bůh s tebou, idiote‘. To poslední slovo je klíčové. Myslím, že je to jeden z nejužitečnějších, byť opomíjených, obratů efektivní evangelizační strategie.“

Moudří vědí

29.12.2023, RC Monitor 24/2023

Za nedlouho začne nový kalendářní rok, a tak jako každý z nás katolíků bude stát před otázkou, jak lépe uvádět ve skutek Boží nároky v našich životech, tak jistě i celá církev bude řešit, jak oslovit co nejširší spektrum populace a nadchnout je pro duchovní život.


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.