Uruguayští biskupové brání pro-life pár

31.12.2011, Catholic News Agency


Uruguayští biskupové vyjádřili podporu manželskému páru, který dosvědčil, že země je pod tlakem mezinárodních organizací, aby legalizovala potraty.

Svědectví manželů bylo kritizováno v uruguayských médiích.

Arcidiecéze Montevideo ve svém dvouměsíčníku publikovala celé svědectví Victora Guerrera a Gabriely Lopezové z výboru pro rodinu a lidský život uruguayské biskupské konference, aby „si naši čtenáři mohli učinit vlastní závěry“.

Dvouměsíčník, distribuovaný do všech farností arcidiecéze Montevideo, potvrdil postoj církve k návrhu zákona, jehož cílem je legalizace potratů do 12. týdne těhotenství.

Guerrero a Lopezová poskytli své svědectví 29. listopadu a odsoudili návrh zákona jako trik mezinárodních organizací, které naléhají na Uruguay, aby povolila interrupce. „Bohužel takovéto návrhy nevznikají z iniciativy místních zákonodárců, ale spíše ze strategií podporovaných mezinárodními institucemi, které se snaží klamat lidi a jejich zákonodárce,“ řekli.

„Za tímto nátlakem jsou mezinárodní nadace jako Rockefeller Foundation, Ford Foundation, MacArthur Foundation a mnoho dalších ..., které považují růst světové populace za bezpečnostní problém,“ řekla Lopezová.

Uruguayští biskupové byli nespokojeni se způsobem, jak bylo toto svědectví medializováno, a proto se rozhodli zveřejnit své připomínky v plném rozsahu.

Senátorka Monica Xavierová, která společně s poslancem Alvarem Vegou podporovala tento návrh zákona, řekla o svědectví páru, že je „zcela mimo mísu“, a uvedla, že zatímco některé organizace mohou považovat potrat za „hřích“, stát jej nemůže klasifikovat jako „zločin“.

Vega řekl, že jejich svědectví si nezaslouží odpověď, protože církev „je mimo reálný svět“.

„Církev z toho nemá radost, protože nezákonné nejsou jenom potraty, ale i oplodnění in vitro. Nemůžete používat kondom, antikoncepční tablety a tak dále,“ řekl.

Uruguayská biskupská konference poslala 5. prosince dopis předsedovi senátního výboru pro zdravotnictví, v němž píše, že „postoj celého sboru biskupů, kteří tvoří uruguayskou biskupskou konferenci, je v souladu s učitelským úřadem katolické církve na celém světě“.

Prezident latinskoamerické pobočky Institutu pro výzkum populace Carlos Polo řekl 13. prosince agentuře CNA: „Chválím uruguayské biskupy za jejich odvahu. Ti, kdo podporují kulturu smrti, věřili, že církev v Uruguayi je slabá a nepostaví se proti návrhu zákona o legalizaci potratů.“

„Myslím, že zastánci potratů z vládnoucí strany, kteří navrhli tento zákon směřující proti životu, jsou velice překvapeni. Jsem přesvědčen, že Uruguay bude mít skvělou zprávu pro nás všechny, kdo hájíme život v Latinské Americe,“ řekl Polo.


Další články



Ex orbe et Urbe - 15. 1. 2024

15.01.2024, RC

Přestože odstavec 41 deklarace Fiducia supplicans uvádí, že „to, co bylo řečeno v této deklaraci o žehnání stejnopohlavních párů, je pro vysvěcené služebníky dostatečným vodítkem k uvážlivému a otcovskému rozlišování“, a proto „mimo výše uvedené pokyny nelze očekávat další odpovědi specifikující podrobnosti a praktické záležitosti ohledně žehnání tohoto typu, Dikasterium pro nauku víry vydalo 4. ledna „Tiskovou zprávu ohledně přijetí Fiducia supplicans“, v níž se obsah deklarace dále vysvětluje.

Hurá, mládí se nám vrátilo!

22.05.2024, RC Monitor 10/2024

No, nejásejme příliš, neboť se nám nevrací věk, kterým jsme se mohli, my v šedesátých a sedmdesátých letech a před těmito narození, honosit. Spíše, alespoň já mám ten pocit, se vrací určité „lidové záliby“ s dobou minulou spojené. A jednou z takovýchto, někdy až příliš, rozšířenou zábavou bylo kádrování. Myslím, že mnozí mají osobní zkušenosti a netřeba tedy tuto zábavu podrobně popisovat. Snad jen že se kádrovalo téměř všude a málokdo, ani ti nejvýše postavení kádrováci, byl toho ušetřen. A díky církevním tajemníkům se kádrovalo i v církvi.

Požehnané Velikonoce!

30.04.2024, RC

„Nikdy člověk není tak velký jako tehdy, když klečí." (sv. Jan XXIII.)

Novoroční předsevzetí? Zkusme možná ty maličkosti...

19.01.2024, RC Monitor 1/2024

Na výzvu kněze v naší farnosti P. Josefa Říhy jsme se s manželkou v roce 2000, když se nám narodilo třetí dítě, zapojili do přípravy snoubenců v Kroměříži a okolí. Jak dospívaly naše děti – a my s nimi – začaly u našich dveří občas klepat i manželské páry, které měly ve svém vztahu nějaký ten problém. A zjistili jsme, že řada problémů v manželství vzniká proto, že si lidé tak trochu přestanou vycházet vstříc. Láska časem ochladne, dny jdou rok za rokem kolem nás, ani my sami příliš nemládneme. Co poradit? Jak nastartovat vztah, který eroduje?

Duchovní hudba: od staročeských rorátů k pokoncilní tvorbě

10.01.2024, RC Monitor 24/2023

Prožili jsme adventní dobu a byli jsme opět omámeni krásou našich starobylých rorátních zpěvů. Vůbec nelitujeme brzkého vstávání „na roráty“, abychom je při liturgii sami zpívali nebo jim soustředěně naslouchali. Tyto zpěvy, které se u nás již od středověku prováděly při adventních mariánských mších, získaly svůj souhrnný název podle Izaiášova verše „Rorate coeli desuper“ (Rosu dejte nebesa shůry, Iz 45,8). Jsou dokladem toho, že naší předkové dovedli svůj živý vztah k Pánu a Panně, ze které se Pán počal, vyjadřovat teologicky hlubokou poezií v národním jazyce a mimořádně cennou hudbou.

Ex orbe et Urbe - 12. 1. 2024

12.01.2024, RC

H. W. Crocker popisuje svůj tajný recept na evangelizaci mladých bezvěrců. „Až příliš často slyším: ‚Děkuju, ale dávám přednost satanským silám temnot, vůbec nejsou tak špatný‘. Na to odpovídám: ‚Pak Pán Bůh s tebou, idiote‘. To poslední slovo je klíčové. Myslím, že je to jeden z nejužitečnějších, byť opomíjených, obratů efektivní evangelizační strategie.“


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.