Benedikt XVI. udělil milost Paolovi Gabrielemu

29.12.2012, RadioVaticana.cz


Státní sekretariát Svatého stolce vydal tiskové sdělení, ve kterém informuje, že Benedikt XVI. dnes dopoledne navštívil ve vězení pana Paola Gabrieleho, aby jej osobně ujistil o odpuštění, které mu dal, a oznámil mu, že přijal jeho žádost o milost a prominul mu zbytek trestu. Jde o otcovské gesto, čteme dále v tiskovém sdělení, vůči člověku, se kterým papež strávil několik let v každodenní důvěrnosti. Paolo Gabriele byl poté z vězení propuštěn a vrátil se domů. Ačkoli nebude možné, aby pokračoval ve své dosavadní práci a bydlel ve Vatikánu, Svatý stolec zamýšlí s důvěrou v lítost, kterou odsouzený projevil, že mu poskytne příležitost vrátit se k poklidnému životu ve své rodině. Tolik tiskové sdělení vydané státním sekretariátem Svatého stolce.

Na dnešní tiskové konferenci odpověděl O. Federico Lombardi také na otázku po osudech druhého odsouzeného v případu odcizování a zveřejňování soukromé korespondence Svatého otce. Vatikánský tiskový mluvčí sdělil, že pan Claudio Sciarpelletti před několika týdny opět nastoupil do práce a že se také v jeho případě počítá s řešením žádosti o milost, kterou podal, aby byly zahlazeny důsledky trestního postihu, třebaže v jeho případě jde pouze o podmíněný trest odnětí svobody. Nepůjde tedy o propuštění z vězení, jako tomu bylo v případě hlavního obviněného Paola Gabrieleho, ale o plné ukončení jeho kauzy, aby mohl započít poklidný život.



Další články



Som z toho voľaaký zmätený...

05.02.2024, RC Monitor 2/2024

Památný výrok majora Terazkyho z Černých baronů, bylo to první, co mne napadlo po rozkliknutí článku z Vatican News „Papež přijal sdružení zaměřené na dialog křesťanů se socialisty“. Asi jsem příliš ovlivněn vlastními zážitky a vzpomínkami rodičů a jejich vrstevníků na „radostné budování šťastné budoucnosti“.

Ex orbe et Urbe - 16. 2. 2024

16.02.2024, RC

„Papež je velkým příznivcem ženského diakonátu,“ tvrdí podle portálu katolisch.de italská teoložka a řeholnice Linda Pocherová. Vatikán prý v současnosti zvažuje, jak by bylo možné jáhenské svěcení žen zavést.

Víme vůbec, co je mše svatá?

29.01.2024, RC Monitor 2/2024

Jednou za čas je možná vhodné zamyslet se nad tím, co to je vůbec farnost, jaké má úkoly a jak by měla žít. Především je každá farnost součástí všeobecné Církve. A to není jen tak ledajaký spolek, ale je to společenství lidí, které založil sám Boží Syn.

Ex orbe et Urbe - 15. 1. 2024

15.01.2024, RC

Přestože odstavec 41 deklarace Fiducia supplicans uvádí, že „to, co bylo řečeno v této deklaraci o žehnání stejnopohlavních párů, je pro vysvěcené služebníky dostatečným vodítkem k uvážlivému a otcovskému rozlišování“, a proto „mimo výše uvedené pokyny nelze očekávat další odpovědi specifikující podrobnosti a praktické záležitosti ohledně žehnání tohoto typu, Dikasterium pro nauku víry vydalo 4. ledna „Tiskovou zprávu ohledně přijetí Fiducia supplicans“, v níž se obsah deklarace dále vysvětluje.

Trénink ctností

26.02.2024, Fatym.com

Slovo askeze nemá mezi lidmi dobrý zvuk. Chápe se to jako odpírání si kdečeho dobrého. Asketa je vyzáblý člověk, protože odmítá dobré jídlo, zamračený člověk, protože si odmítá kdejakou pohodu a spal by nejraději na hřebících, kdyby to uměl. Je to představa zkreslená. Řecké slovo askesis znamená v původním smyslu trénink, nacvičování určitého cviku. Tedy ne negativní odmítání něčeho dobrého, ale positivní nacvičování něčeho dobrého. Dobrého návyku. A dobrému návyku říkáme ctnost. Budeme se tedy zabývat askezí v kladném smyslu. Budeme se zabývat nácvikem dobrých vlastností, které, když je jednou získáme, neponechají v nás žádné místo pro staré nectnosti, zlozvyky.

Je to tady: obrovská naděje

11.12.2023, RC Monitor 23/2023

Miluji adventní dobu. Dříve jsem se spíše těšil z přípravy na Slavnost Narození našeho Pána, ale od svého povolání ke kněžství intenzivně vnímám Boží zaslíbení, které betlémské Dítě přináší. Zejména když pohlížím na sebe, svou nedokonalost a na současný svět, ve kterém žijeme, kterému mnohdy nerozumím a s jeho směřováním se často nedokážu ztotožnit, mě Boží zaslíbení přináší vjem obrovské naděje.


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.