Poslanci ve Francii pro kriminalizaci webů pro pomoc ženám v tísni!

05.12.2016, The Guardian

Francouzské Národní shromáždění schválilo plán na zákaz webů informujících o potratech, jež se údajně "maskují jako neutrální, oficiální služba s telefonickou linkou pomoci, ale podporují protipotratovou propagandu a naléhají na ženy, aby neukončovaly těhotenství." Tedy na zákaz účinné pomoci ženám, které ji potřebují v souvislosti s nečekaným těhotenstvím. Pomoc ženám se má trestat dvěma roky vězení a pokutou 30 000 eur.


Tento návrh socialistické vlády usiluje o kriminalizaci všech webů, které záměrně klamou, zastrašují nebo „vyvíjejí psychologický či morální nátlak“ na ženu, která hledá informace o ukončení těhotenství.

Zákon ještě musí projít francouzským senátem. Jednání je nařízeno na 7. prosince.

Tato záležitost vyvolala v posledních dnech kontroverze, katolický arcibiskup napsal dopis prezidentu Françoisi Hollandeovi, v němž ho varuje před hrozbou pro svobodu projevu. Poslanci na sebe při projednávání zákona pokřikovali a stěžovali si na zlomyslné urážky při jednání ve výborech.

Francie legalizovala potrat před více než 40 lety a již má zákon, který označuje za trestný čin zastrašování či nátlak na ženu s cílem zabránit jí v ukončení těhotenství. Tento zákon byl původně zaměřen na protipotratové demonstranty v osmdesátých letech, kteří se snažili ženám fyzicky zabránit v přístupu na kliniky nebo do poradenských středisek, a později byl rozšířen na každého, kdo na ženy vyvíjí morální nebo psychický nátlak.

Vláda teď chce působnost zákona dále rozšířit na webové stránky a tvrdí, že boj proti potratům, jenž se kdysi uskutečňoval před klinikami, se nyní přenesl na internet.

První pokus o přijetí tohoto nového zákona zablokoval senát počátkem letošního roku.

Ve čtvrtek socialistická ministryně Laurence Rossignolová v parlamentu řekla, že se vláda nesnaží ostře zasáhnout proti veškerým protipotratovým názorům obecně, ale proti webovým stránkám, které, jak uvedla, záměrně skrývají svou pravou podstatu a pokoušejí se manipulovat ženami pomocí „zákeřného“ nátlaku.

„Každý má svobodu projevit svůj nesouhlas s potratem na internetu nebo kdekoliv jinde, ale podmínkou je, že tak učiní naprosto čestně, protože svoboda projevu nemůže být zaměňována s manipulací lidmi,“ řekla poslancům. „Před třiceti lety se aktivisté připoutávali k branám klinik plánovaného rodičovství nebo k operačním stolům, aby zabránili ženám v ukončení těhotenství. Dnes další generace pokračuje v této bitvě na internetu.“

Řekla, že protipotratové skupiny „teď působí maskovaně, skryté za platformy, které se jeví jako neutrální a objektivní a které kopírují oficiální vládní informační stránky a konkurují jim“, tedy „záměrně se snaží ženy obelstít“.

Tyto stránky podle ní často nabízejí telefonické linky pomoci provozované „protipotratovými aktivisty bez jakékoli odborné průpravy, kteří chtějí, aby se ženy cítily provinile, a odrazují je od potratu“.

Pravicová opozice v parlamentu se postavila pevně proti návrhu zákona. Republikánský poslanec Dominique Tian řekl, že „v parlamentu byla velice napjatá atmosféra“, a obvinil vládu z útoku na svobodu projevu.

Řekl, že tyto vládní návrhy jsou „nebezpečím pro demokracii a pravděpodobně protiústavní“ a jeho strana udělá vše pro jejich zablokování.

Minulý týden Georges Pontier, arcibiskup z Marseille a předseda francouzské biskupské konference, varoval prezidenta Hollandea, že tyto plány představují hrozbu pro svobodu projevu a „svobodu svědomí“ a jsou „velmi vážným útokem na principy demokracie“. Další biskup řekl, že se vláda snaží působit jako „ideová policie“.

Problematika potratů se také objevuje při výběru pravicového prezidentského kandidáta. François Fillon, který v neděli získal nominaci Republikánské strany a je nyní favoritem pro prezidentské volby, jež se budou konat příští rok, řekl počátkem letošního roku, že kvůli své osobní křesťanské víře nemůže „schvalovat potrat“. Během své nominační kampaně však zdůraznil, že by nikdy neprováděl žádné změny ve francouzském zákonu o interrupcích.



Další články



Mučedníci nám i dnes pomáhají k usmíření

19.02.2024, RC Monitor 3/2024

V průběhu liturgického roku slavíme velké množství svatých, kteří v nejrůznějších dobách a nejrůznějším způsobem svědčili o Boží lásce a tím samým i o Božím království. Dějiny církve jsou přímo nabité svatostí četných mužů a žen, kteří se nebáli být pravdivými svědky víry i v těch nejtěžších chvílích.

Ex orbe et Urbe - 12. 1. 2024

12.01.2024, RC

H. W. Crocker popisuje svůj tajný recept na evangelizaci mladých bezvěrců. „Až příliš často slyším: ‚Děkuju, ale dávám přednost satanským silám temnot, vůbec nejsou tak špatný‘. Na to odpovídám: ‚Pak Pán Bůh s tebou, idiote‘. To poslední slovo je klíčové. Myslím, že je to jeden z nejužitečnějších, byť opomíjených, obratů efektivní evangelizační strategie.“

Je plánování špatné?

16.01.2024, RC Monitor 1/2024

Začátkem roku si mnozí plánují, co chtějí stihnout, vidět, udělat do jeho konce. Jistě, plánovat se musí ale musí se plánovat s rozumem a je dobré počítat i s tím, že ne všechny naše plány vyjdou. Neboť, jak mnozí již z vlastní zkušenosti vědí; ne každý plán zcela vyjde tak, jak jsme si představovali.

Sněhuláka zakážem

05.01.2024, RC

Sníh padal celou noc. Postavil jsem si sněhuláka. Feministka ze sousedství šla okolo a ptala se, proč jsem raději nepostavil sněhulačku. Postavil jsem sněhulačku.

K deklaraci Fiducia Supplicans

22.01.2024, RC Monitor 1/2024

Ke konci roku 2023 vyvolal nejen v církevním prostředí rozruch dokument Dikasteria pro nauku víry Fiducia Supplicans zabývající se otázkou možnosti žehnat neregulérním párům, především párům stejnopohlavním. Jak autoři dokumentu odůvodňují jeho vznik? Jak autoři odůvodňují obsah dokumentu? Jaký postoj mají k dokumentu zaujmout věřící?

Víme vůbec, co je mše svatá?

29.01.2024, RC Monitor 2/2024

Jednou za čas je možná vhodné zamyslet se nad tím, co to je vůbec farnost, jaké má úkoly a jak by měla žít. Především je každá farnost součástí všeobecné Církve. A to není jen tak ledajaký spolek, ale je to společenství lidí, které založil sám Boží Syn.


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.