Acheologický nález pokladu s raně křesťanskými ostatky v poškozeném mosulském kostele

31.10.2022, Aleteia

Archeologové, kteří provádějí průzkum v mosulském kostele poškozeném během okupace jednotkami Islámského státu, objevili zhruba tucet ostatků svatých prvotní křesťanské církve. Tento objev potvrzuje historickou souvislost mezi křesťany a Irákem a slouží jako připomínka mnoha dalších artefaktů, které extremisté v posledních letech zničili.


Agentura PIME Asia News hlásí, že v kostele Mar Thoma, který se roku 2016 zřítil během bitvy o Mosul, bylo nalezeno zhruba tucet artefaktů. Patří k nim ostatky raných světců a pergamenových rukopisů, které patřily světcům. Ostatky byly uložené v kamenných schránkách, na kterých byla vyryta jména světců.

Ostatky
Podle zprávy z Christian Post šlo o celkem šest kamenných relikviářů, přičemž na jednom z nich bylo vyryto jméno sv. Šimona Zélóty, jednoho z dvanácti Kristových apoštolů z 1. století. Na dalších schránkách byla jména sv. Teodora, Mora Gabriela a sv. Simeona.

Sv. Teodor byl římský voják ze 3. století, který byl umučen za své obrácení ke křesťanství. O sv. Simeonu Moudrém se má za to, že to byl týž Simeon, který uvítal novorozeného Ježíše v jeruzalémském chrámu, když tam byl přinesen čtyřicet dní po svém narození. Mor Gabriel je ve srovnání s předchozími dvěma postava z novější doby; sloužil v 6. století jako biskup oblasti jižního Turecka.

Zpráva z organizace International Christian Concern (ICC), dozorčí skupiny, uvádí, že byly nalezeny také ostatky sv. Jana Apoštola. O těchto archeologických nálezech ICC píše: „Objevení schovaných ostatků v tomto kostele je další povzbudivý krok v širokém úsilí o obnovu a ochranu křesťanského kulturního dědictví v Iráku po škodách napáchaných Islámským státem.“

Obnova
Práce na obnově je součástí úsilí, které vyvíjí Mezinárodní aliance pro ochranu dědictví v oblastech konfliktu (ALIPH). Akce „Obnova syrského pravoslavného kostela Mar Toma“ začala roku 2021, je na ni vyčleněno 328 100 amerických dolarů pocházejících převážně od francouzské organizace l’Oeuvre d’Orient.

Obnova měla být původně dokončena roku 2022, ale vzhledem k objevení těchto historických relikvií je možné, že potrvá až do roku 2023. ICC o nynější práci sděluje: „Je možné, že pracovníci, kteří se teď probírají archeologickými pozůstatky dlouhých dějin křesťanství v Iráku, odhalí ještě další neobjevené střípky historie.“

UNESCO
V celém Mosulu byly sice zahájeny různé programy obnovy, ale žádný z nich není větší než akce UNESCO nazvaná „Oživení ducha Mosulu“, v jejímž rámci bylo na jednotlivé projekty vyčleněno přes sto milionů amerických dolarů.

UNESCO odhaduje, že v bitvě o Mosul bylo zničeno zhruba osmdesát procent města. Organizace zmínila některé problémy, na které naráží a kvůli nimž se tato práce stává obtížnou a časově náročnou: „Museli jsme začít odklízením trosek a odminováním území. Na několika místech zůstaly v zemi výbušniny a bomby. Byl to složitý úkol. Navíc jsme zjistili, že o památkách ve skutečnosti existuje jen velmi málo dokumentace. Byl tedy zapotřebí hloubkový výzkum. Potom jsme museli připravit architektonický návrh zásahů.“


Další články



Sněhuláka zakážem

05.01.2024, RC

Sníh padal celou noc. Postavil jsem si sněhuláka. Feministka ze sousedství šla okolo a ptala se, proč jsem raději nepostavil sněhulačku. Postavil jsem sněhulačku.

Požehnán budiž ten, kdo nejdříve pozdvihne ratolest olivovou

25.03.2024, RC Monitor 6/2024

Asi každý z nás se již několikrát v životě přesvědčil o pravdivosti lidového moudra Panská láska po zajících skáče, a tudíž i na vlastní kůži i okusil, jaké je to býti oním pověstným zajícem. A nyní v době nedávné se této cti dostalo i Svatému otci Františkovi. A to od nikoho jiného, než od tzv. Sedmé velmoci, tedy od médií. K této velmoci se samozřejmě přidali i jiní drobní páni a též veřejnost (žel Bohu i někteří katolíci) statečně komentující papežovo vyjádření o bílé vlajce na sociálních sítích.

Ex orbe et Urbe - 15. 1. 2024

15.01.2024, RC

Přestože odstavec 41 deklarace Fiducia supplicans uvádí, že „to, co bylo řečeno v této deklaraci o žehnání stejnopohlavních párů, je pro vysvěcené služebníky dostatečným vodítkem k uvážlivému a otcovskému rozlišování“, a proto „mimo výše uvedené pokyny nelze očekávat další odpovědi specifikující podrobnosti a praktické záležitosti ohledně žehnání tohoto typu, Dikasterium pro nauku víry vydalo 4. ledna „Tiskovou zprávu ohledně přijetí Fiducia supplicans“, v níž se obsah deklarace dále vysvětluje.

Velehradská Literární pouť

11.11.2023, velehradinfo.cz

Na poutním místě Velehradě se v neděli 26. listopadu popáté uskuteční literární pouť. Hlavním tématem letošní akce bude odkaz života kněze a básníka Jiřího Jana Víchy OFMCap. Součástí pouti bude mše svatá, po níž bude následovat literární beseda.

Požehnané Vánoce!

24.12.2023, RC

"Dávejte si pozor, abyste neodmítli dát lidem almužnu slova o Nejvyšším." (Řehoř Veliký)
Přejeme požehnané a milostiplné Vánoce a vytrvejte i v novém roce v dobrém.
Děkujeme, milí čtenáři, za vaši věrnost a veškerou podporu!

Ex orbe et Urbe - 30. 1. 2024

30.01.2024, RC

Papež František se v Apoštolském paláci setkal s novináři akreditovanými ve Vatikánu a poděkoval jim za zdrženlivost, s níž informují o vatikánských skandálech. „K tomu bych připojil taktnost, kterou tak často projevujete, když hovoříte o skandálech v Církvi. Ty se vyskytují, a často jsem u vás pozoroval velký takt, ohledy, téměř bych řekl ‚rozpačité‘ mlčení. Děkuji vám za tento přístup,“ řekl papež.


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.