Svátostná výbava

07.06.2023, RC Monitor 11/2023

Na Hod Boží Svatodušní se mnohde biřmovalo a mnozí tedy obdrželi onu svátostnou „výbavu“ pomáhající jim k tomu, aby mohli lépe svědčit o víře, ji bránit a v jejím šíření pomáhat. Nakonec, i my jsme onou „výbavou“ byli obdarováni.


Před lety jsem byl na jedné veteránské burze svědkem zajímavého dialogu, spíše hádky, mezi jedním prodejcem a spíše divákem než kupujícím. Onen divák se rozčiloval nad přemrštěnou a nemorální cenou jakýchsi náhradních dílů na veterány a svou morální nadřazenost nad prodávajícím dokazoval slovy: „Takovýchto věcí jsem měl plnou káru, když jsem vyklízel garáž a vše jsem odvezl do šrotu. Jak za to vy můžete chtít takové peníze?“ Od prodávajícího se mu dostalo lakonické odpovědi: „ Víte, kdybyste třeba našel kufr s miliónem a nevěděl k čemu jsou peníze dobré, tak je vám to úplně na houby.“

Každému z nás se asi občas stane, že se setkáme s „takykatolíkem“, který absolvoval křest, byl u prvního sv. přijímání a i biřmován byl, ale tak nějak je to na jeho aktuálním životě nebadatelné. Dalo by se říci, že má „kufr s miliónem“ nebo „plnou garáž pokladů“ a neví co s tím. Možná si tuto „výbavu“ odložili na dobu, až se to bude hodit, možná je někde v temném koutě garáže, neb její používání komplikuje život. Možná ani nevěděli k čemu to biřmování vlastně je, ale když to babička chtěla (patří to přece k naší rodinné tradici, že se kolem šestnáctého roku chodí k biřmování).

Mysleme tedy na tyto obdarované ve svých modlitbách, prosím. Aby ti nově biřmovaní nikdy nezapomněli na to vzácné, co dostali, a ti kteří to někam odložili a možná už i zapomněli, aby si honem rychle vzpomněli a nalezli. A hlavně, abychom všichni tuto „výbavu“ používali v každodenním životě. Právě k tomu jsme ji totiž dostali.

P. Evermod Jan Sládek O.Praem.


Další články



Mariánské putování Prahou

20.05.2024, cirkev.cz

V sobotu 25. května se uskuteční mariánské putování Prahou jako poděkování za dokončení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. K putování je možno se připojit i odpojit kdekoli. Během putování se účastníci modlí růženec a zpívají, proto je dobré mít sebou kancionál.

Som z toho voľaaký zmätený...

05.02.2024, RC Monitor 2/2024

Památný výrok majora Terazkyho z Černých baronů, bylo to první, co mne napadlo po rozkliknutí článku z Vatican News „Papež přijal sdružení zaměřené na dialog křesťanů se socialisty“. Asi jsem příliš ovlivněn vlastními zážitky a vzpomínkami rodičů a jejich vrstevníků na „radostné budování šťastné budoucnosti“.

Ex orbe et Urbe - 16. 2. 2024

16.02.2024, RC

„Papež je velkým příznivcem ženského diakonátu,“ tvrdí podle portálu katolisch.de italská teoložka a řeholnice Linda Pocherová. Vatikán prý v současnosti zvažuje, jak by bylo možné jáhenské svěcení žen zavést.

Požehnané Velikonoce!

30.04.2024, RC

„Nikdy člověk není tak velký jako tehdy, když klečí." (sv. Jan XXIII.)

Ex orbe et Urbe - 30. 1. 2024

30.01.2024, RC

Papež František se v Apoštolském paláci setkal s novináři akreditovanými ve Vatikánu a poděkoval jim za zdrženlivost, s níž informují o vatikánských skandálech. „K tomu bych připojil taktnost, kterou tak často projevujete, když hovoříte o skandálech v Církvi. Ty se vyskytují, a často jsem u vás pozoroval velký takt, ohledy, téměř bych řekl ‚rozpačité‘ mlčení. Děkuji vám za tento přístup,“ řekl papež.

Trénink ctností

26.02.2024, Fatym.com

Slovo askeze nemá mezi lidmi dobrý zvuk. Chápe se to jako odpírání si kdečeho dobrého. Asketa je vyzáblý člověk, protože odmítá dobré jídlo, zamračený člověk, protože si odmítá kdejakou pohodu a spal by nejraději na hřebících, kdyby to uměl. Je to představa zkreslená. Řecké slovo askesis znamená v původním smyslu trénink, nacvičování určitého cviku. Tedy ne negativní odmítání něčeho dobrého, ale positivní nacvičování něčeho dobrého. Dobrého návyku. A dobrému návyku říkáme ctnost. Budeme se tedy zabývat askezí v kladném smyslu. Budeme se zabývat nácvikem dobrých vlastností, které, když je jednou získáme, neponechají v nás žádné místo pro staré nectnosti, zlozvyky.


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.