Tichý skandál ukrajinských náhradních matek

28.03.2022, Famille chrétienne

Zatímco na Ukrajině zuří válka, žurnalistka Gabrielle Cluzelová se vrací k mlčení obklopujícímu náhradní matky, které jsou v této zemi, kde si mnoho Francouzů nechává počít dítě metodou umělého oplodnění a náhradního mateřství a po narození požaduje jeho urgentní repatriaci, ponechány svému osudu.


Francouzi, kteří jsou už několik dní zaplavováni informacemi, se domnívají, že o Ukrajině vědí všechno. Jedno hledisko však často zůstává skryté: Ukrajina je rájem náhradního mateřství. Kandidáti ze všech koutů zeměkoule se tam valí již několik let. Není to sice jediná země, která tuto praxi legalizovala, ale jak vloni v listopadu vysvětlila jedna Remešanka listu Parisien: „Ve Spojených státech to stojí sto padesát tisíc eur, na Ukrajině třikrát méně.“ V jiných levných zemích, jako je Nepál, Thajsko nebo Indie, je tato praxe zakázána cizincům. Před covidem se počet dětí počatých v systému náhradního mateřství odhadoval na čtyři tisíce ročně.

Osud náhradních matek – za své „služby“ dostávají deset až patnáct tisíc eur a firmám, které je zaměstnávají, vynášejí tučné marže – v této krizi by býval prošel bez povšimnutí, nebýt krátkého šotu, který odvysílala BFMTV a který vyvolal velký ohlas. Dvě Francouzky, které přijely na Ukrajinu vyzvednout si svou drahocennou objednávku, jež měla být užuž dodána, se v něm svěřovaly se svými obavami a volaly o pomoc: jak se jim podaří vrátit se s dětmi domů vzhledem ke všem administrativním náležitostem, jimž je v bombardované zemi tak obtížné dostát?

Na sociálních sítích si mnozí uživatelé šokovaně všimli, jak malý zájem reportáž projevila o „náhradní matky“. Jedna z Francouzek se jen zmiňuje o neustálém přecházení jedné z mladých žen těsně před porodem z bytu do krytu a zpět. Poškození obalu by přece mohlo poškodit i zboží.

Podivuhodná výzva k pomoci. Každý student prvního ročníku práv ve Francii se nicméně učí zásadu Nemo auditur propriam turpitudinem allegans, „nikdo nesmí mít prospěch z vlastního protiprávního jednání“ – a náhradní mateřství ve Francii protiprávní je. Alespoň na papíře, protože ve skutečnosti se v myšlení lidí postupně prosazuje. V médiích probíhá regulérní masírování. Dne 29. června 2021, sotva pár hodin po přijetí návrhu „ani bio, ani etického“ zákona, Luc Le Vaillant, novinář listu Libération, netrpělivě požadoval okamžitý nástup náhradního mateřství: „Po umělém oplodnění musí přijít náhradní mateřství. Jen tak lze touhu po dítěti uspokojit opravdu u všech.“

Letos 9. února kanál France 2 odvysílal televizní film s názvem Qu’est-ce qu’elle a ma famille („Co je špatného na mé rodině?“) inspirovaný knihou Marka-Oliviera Fogiela (který sám metodu náhradního mateřství využil) – ředitele BFMTV... O několik dní později jsme mohli Marka-Oliviera Fogiela v rodinném kruhu vidět na stránkách časopisu Paris Match. Politika malých krůčků ve společenských věcech funguje skvěle. Beztrestnost je nyní tak naprostá, že klinika umělého oplodnění Biotexcom se sídlem v Kyjevě i přes válku pokračuje ve své reklamní kampani: na sociálních sítích, jako je Facebook či Instagram, firma oznamuje další setkání ve Francii 12. a 13. března. Aby své klienty uklidnila, pokud jde o bezpečnost jejich objednávky, dokonce si dovoluje špetku situačního humoru: „Make babies, not war,“ dočteme se v jedné publikaci. Je přece třeba „touhu po dítěti uspokojit opravdu u všech,“ jak píše Luc Vaillant.

V roce 2018 vyšla studie doktora psychologie Edgara Cabanase a socioložky Evy Illouzové s názvem Happycratie - comment l’industrie du bonheur a pris le contrôle sur nos vies („Happykracie, aneb Jak průmysl štěstí ovládl náš život“) – ve skutečnosti by se to však mělo nazývat „happykratura“. Autoři v ní kritizují „moc, která vzniká v důsledku přikazování štěstí.“ Cítit se dobře nyní nahrazuje činit dobro. Jestliže mé štěstí znamená neštěstí někoho jiného, je to jeho smůla. Co je nám po mladých matkách, u nichž jsme mateřství schválně rozparcelovali – jedna dítě odnosí, jiná je dárkyní vajíčka –, aby si dítě nakonec nemohly nechat? U některých z nich, jak píše list Parisien, se objeví rakovina, „možná související“ (sic) s opakovanou hormonální stimulací. Nebo, jak vypravuje jeden článek v Sunday Times, jsou dnes na příkaz svých bohatých zákazníků nuceny opouštět vlastní děti, aby odvezly do bezpečí ty, které čekají.

Umožní tato krize na Ukrajině upozornit na jejich vykořisťování?

Gabrielle Cluzelová
Přeložila Lucie Cekotová


Další články



Je to tady: obrovská naděje

11.12.2023, RC Monitor 23/2023

Miluji adventní dobu. Dříve jsem se spíše těšil z přípravy na Slavnost Narození našeho Pána, ale od svého povolání ke kněžství intenzivně vnímám Boží zaslíbení, které betlémské Dítě přináší. Zejména když pohlížím na sebe, svou nedokonalost a na současný svět, ve kterém žijeme, kterému mnohdy nerozumím a s jeho směřováním se často nedokážu ztotožnit, mě Boží zaslíbení přináší vjem obrovské naděje.

Jak se něco stává někým

18.12.2023, RC Monitor 23/2023

Známý katolický kněz a publicista, místopředseda etické komise Ministerstva zdravotnictví, přednosta Ústavu etiky a humanitních studií 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a externí spolupracovník Katedry zdravotnického práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Marek (Orko) Vácha vyjádřil 28. listopadu 2023 na serveru iROZHLAS.cz svůj názor na bytostný status lidského plodu. Doslova řekl: „Zda je embryo něco nebo někdo, je otázkou nerozřešitelných debat. Ve chvíli porodu se již jedná o osobu, oocyt (vajíčko – pozn. red.) ani spermie osobami nejsou. Někdy v těch 280 dnech se něco stane, nenastane ovšem žádná magická transformace z bytosti na osobu, proces je kontinuální.“

K deklaraci Fiducia Supplicans

22.01.2024, RC Monitor 1/2024

Ke konci roku 2023 vyvolal nejen v církevním prostředí rozruch dokument Dikasteria pro nauku víry Fiducia Supplicans zabývající se otázkou možnosti žehnat neregulérním párům, především párům stejnopohlavním. Jak autoři dokumentu odůvodňují jeho vznik? Jak autoři odůvodňují obsah dokumentu? Jaký postoj mají k dokumentu zaujmout věřící?

Ex orbe et Urbe - 4. 1. 2024

04.01.2024, RC

Papež František prý zvažuje reformu volby papeže – měla by získat více „synodní“ povahu a v konkláve by měli zasednout i laici. „Není pochyb o tom, že změnit složení volitelů v papežském konkláve by byla jedna z nejradikálnějších změn Františkovy vlády a jeden z nejvýznamnějších kroků v dějinách Církve,“ komentuje Eric Sammons, upozorňuje však, že „neexistuje žádný božsky ustanovený způsob výběru papeže či jakéhokoliv jiného biskupa. Dějiny Církve dokládají, že biskupové, a to včetně toho římského, nabývali svého úřadu nejrůznějšími způsoby: od losování po úplatkářství a nepotismus.“ Pro platnost papežské volby tudíž není nutná nějaká specifická hlasovací metoda.

Ex orbe et Urbe: Papež prohlásil, že nejošklivějším nebezpečím dneška je genderová ideologie

11.03.2024, RC

Anonymní dokument nadepsaný „Vatikán zítra“ a podepsaný pseudonymem „Démos II“ se objevil v magazínu Daily Compass. Autor – anonymní kardinál – navazuje na podobné memorandum nazvané „Vatikán dnes“ podepsané rovněž pseudonymem „Démos“, které v březnu 2022 publikoval vatikanista Sandro Magister a jehož autorem se ukázal být kardinál George Pell (jak Magister sdělil po kardinálově smrti v lednu 2023).

Ex orbe et Urbe - 12. 1. 2024

12.01.2024, RC

H. W. Crocker popisuje svůj tajný recept na evangelizaci mladých bezvěrců. „Až příliš často slyším: ‚Děkuju, ale dávám přednost satanským silám temnot, vůbec nejsou tak špatný‘. Na to odpovídám: ‚Pak Pán Bůh s tebou, idiote‘. To poslední slovo je klíčové. Myslím, že je to jeden z nejužitečnějších, byť opomíjených, obratů efektivní evangelizační strategie.“


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.