21 lidí, kteří dokazují, že život s Downovým syndromem stojí za to žít

03.10.2022, CatholicLink

Je těžké uvěřit, že někteří lidé mají pocit, že lidé s Downovým syndromem nejsou tak hodnotní jako ostatní.


Nikdy jsem nepochybovala o tom, že lidé se speciálními potřebami jsou lidmi stejně jako my ostatní. Laskavost mých rodičů, učení o lidské důstojnosti, které jsem získala z víry či vzdělávací systém správně nastavený vůči postiženým osobám, jenž mi umožnil učit se ve třídě a spřátelit se s těmi, kdo mají Downův syndrom – to vše mi pomohlo poznat, že každý člověk skutečně stojí za čas a úsilí, které potřebuje, a měl by být ceněn.

A proto mi láme srdce, když je rodičům dětí, u jejichž nenarozeného dítěte je zjištěna pravděpodobnost postižení Downovým syndromem, doporučován potrat.

Pokud jste se jako rodiče ocitli v takové situaci, zvažte prosím, že jste obhájci svého dítěte – možná jeho jedinými zastánci. Pokud takovému dítěti dáte šanci, máte možnost vychovat neuvěřitelně skvělého člověka.

Nevím, jaké to je vychovávat dítě obdařené chromozomem navíc, ale vím, že stejně jako u kohokoli jiného existuje bezpodmínečná láska a neomezená naděje na překvapení.

Někdo s chromozomem navíc není o nic méně člověkem – možná je naopak více člověkem – než kdokoli „normální“ z nás. Čím více se rozhodujeme, že někdo je natolik v nepořádku, že kvůli tomu není hoden života, tím více se blížíme stále užšímu pohledu na „dostatečně dobrého“ člověka. Všichni nakonec budeme skrývat nedostatky (víc, než to děláme nyní), aby nás společnost nelitovala nebo naopak netupila kvůli našim vlastním abnormalitám.

Mělo by být normální chovat se k lidem jako k lidem. S důstojností. S milosrdenstvím. S láskou.

Na tomto seznamu najdete úspěšné a inspirativní lidi diagnostikované s Downovým syndromem, kteří ukazují, že lidé se speciálními potřebami jsou nejen stejně hodni života jako zbytek lidstva, ale že si také mohou počínat stejně úspěšně (nebo úspěšněji) jako ostatní.

Tento seznam dokazuje, že VŠICHNI lidé mají v tomto životě povolání od Boha!

21 lidí, kteří dokazují, že život s Downovým syndromem stojí za to žít
• Karen Gaffneyová, profesionální plavkyně, byla první osobou s Downovým syndromem, která získala doktorát. Zúčastnila se štafetového závodu v kanálu La Manche, přeplavala celé jezero Tahoe, více než patnáctkrát přeplavala Sanfranciský záliv a v roce 2007 o ní byl natočen dokumentární film Crossing the Tahoe: A Swimmer’s Dream.

• Gerard O‘Dwyer je populární australský komik a herec.

• Sujeet Desai je ženatý americký hudebník, který hraje na klavír, housle, bicí, trubku a další nástroje, je autorem dvou dokumentárních filmů, v Carnegie Hall sklidil ovace vestoje a je medailistou ze speciálních olympiád.

• Oana Rotar je první ženou s Downovým syndromem, která byla zaměstnána ve veřejné správě v Rumunsku.

• Neil Joseph Price je britský sportovec a umělec.

• Pablo Pineda, španělský herec, spisovatel a řečník, jako první člověk s Downovým syndromem získal v Evropě vysokoškolský titul a snaží se pomáhat lidem s postižením získat zaměstnání. Starosta jeho rodného města Malaga mu udělil ocenění Štít města.

• John Franklin Stephens je americký ambasador organizace Global Down Syndrome Foundation, který vystoupil na prvním slyšení v americkém kongresu na téma výzkumu Downova syndromu a hovořil na půdě OSN.

• Angela Bachillerová je první španělskou městskou radní s Downovým syndromem, přestože sama nemůže volit, jelikož lidé s Downovým syndromem jsou označováni za „nesvéprávné“, což je má chránit před zneužíváním, ale zároveň jim brání účastnit se voleb.

• Judith Scottová je neslyšící sochařka, o níž byly natočeny čtyři dokumentární filmy. Dříve byla 35 let zavřená v ústavu, dokud její sestra–dvojče nedosáhla jejího propuštění, a nyní je autorkou mezinárodně proslulých děl.

• Madeline Stuartová je první profesionální modelkou s Downovým syndromem na světě. Tato australská zastánkyně práv osob se speciálními potřebami třikrát dokončila triatlon na speciálních olympiádách.

• Isabella Springmülhl Tejada je guatemalská módní návrhářka s vlastní značkou Down with Xjabelle a první návrhářka s Downovým syndromem, která se objevila na londýnské módní přehlídce. Je na seznamu 100 žen BBC, který uvádí nejinspirativnější/nejvlivnější ženy světa.

• Raphael Burflitt je zastáncem dětí s Downovým syndromem na https://forwantofwonder.net/.

Li Xiang je čínská atletka se zlatou, stříbrnou a bronzovou medailí ze speciálních olympiád.

• Collette Divitto je Američanka, která založila vlastní podnik poté, co byla odmítána při žádostech o zaměstnání, ačkoli za dva roky dokončila tříletý kurz vaření na Clemsonské univerzitě. Vlastní prací se snaží snižovat nezaměstnanost a chudobu mezi lidmi s postižením.

• Lani De Mello je gruzínská gymnastka a trenérka.

• Nakorn Thipabmak je nejstarší sportovec, který reprezentuje Thajsko, a jako teenager se naučil, jak dosáhnout úspěchu navzdory svým problémům se vztekem.

• Jamie Brewer je americká herečka.

• Marte Wexelsen Goksøyr je norská dramatička, mluvčí a aktivistka. Je první ženou, která získala Bjørnsonovu cenu Norské akademie pro literaturu a svobodu projevu za svou verzi Popelky.

• Chris Nikic je první člověk s Downovým syndromem, který dokončil celý triatlon Ironman, a je americkým motivačním řečníkem.

• Stephanie Handojo je indonéská atletka, držitelka zlaté medaile a obhájkyně osob s postižením.

• Romana je slovenská atletka, gymnastka a obhájkyně zdraví v komunitě osob se speciálními potřebami.

Kéž by se seznam vlivných lidí s Downovým syndromem rozrůstal a nadále všechny inspiroval k vzájemnému respektu a povzbuzování.

Genevieve Perkins
Přeložil Pavel Štička


Další články



Ex orbe et Urbe - 30. 1. 2024

30.01.2024, RC

Papež František se v Apoštolském paláci setkal s novináři akreditovanými ve Vatikánu a poděkoval jim za zdrženlivost, s níž informují o vatikánských skandálech. „K tomu bych připojil taktnost, kterou tak často projevujete, když hovoříte o skandálech v Církvi. Ty se vyskytují, a často jsem u vás pozoroval velký takt, ohledy, téměř bych řekl ‚rozpačité‘ mlčení. Děkuji vám za tento přístup,“ řekl papež.

K deklaraci Fiducia Supplicans

22.01.2024, RC Monitor 1/2024

Ke konci roku 2023 vyvolal nejen v církevním prostředí rozruch dokument Dikasteria pro nauku víry Fiducia Supplicans zabývající se otázkou možnosti žehnat neregulérním párům, především párům stejnopohlavním. Jak autoři dokumentu odůvodňují jeho vznik? Jak autoři odůvodňují obsah dokumentu? Jaký postoj mají k dokumentu zaujmout věřící?

Jak se něco stává někým

18.12.2023, RC Monitor 23/2023

Známý katolický kněz a publicista, místopředseda etické komise Ministerstva zdravotnictví, přednosta Ústavu etiky a humanitních studií 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a externí spolupracovník Katedry zdravotnického práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Marek (Orko) Vácha vyjádřil 28. listopadu 2023 na serveru iROZHLAS.cz svůj názor na bytostný status lidského plodu. Doslova řekl: „Zda je embryo něco nebo někdo, je otázkou nerozřešitelných debat. Ve chvíli porodu se již jedná o osobu, oocyt (vajíčko – pozn. red.) ani spermie osobami nejsou. Někdy v těch 280 dnech se něco stane, nenastane ovšem žádná magická transformace z bytosti na osobu, proces je kontinuální.“

Ex orbe et Urbe - 4. 1. 2024

04.01.2024, RC

Papež František prý zvažuje reformu volby papeže – měla by získat více „synodní“ povahu a v konkláve by měli zasednout i laici. „Není pochyb o tom, že změnit složení volitelů v papežském konkláve by byla jedna z nejradikálnějších změn Františkovy vlády a jeden z nejvýznamnějších kroků v dějinách Církve,“ komentuje Eric Sammons, upozorňuje však, že „neexistuje žádný božsky ustanovený způsob výběru papeže či jakéhokoliv jiného biskupa. Dějiny Církve dokládají, že biskupové, a to včetně toho římského, nabývali svého úřadu nejrůznějšími způsoby: od losování po úplatkářství a nepotismus.“ Pro platnost papežské volby tudíž není nutná nějaká specifická hlasovací metoda.

Sv. Jeroným: Ó smrti, jak jsi krásná a příjemná!

03.10.2023, RC Monitor 18/2023

Uvidíme-li obraz, na kterém je poustevník v jeskyni a před sebou má kříž, knihu a lebku, je nám jasné, že jde o sv. Jeronýma. Je pochopitelné, že každý malíř se ve svém díle snaží jakousi uměleckou zkratkou charakterizovat světce, kterého zobrazuje a není v jeho silách zobrazit plasticky celý světcův životní příběh.

Ex orbe et Urbe: Papež prohlásil, že nejošklivějším nebezpečím dneška je genderová ideologie

11.03.2024, RC

Anonymní dokument nadepsaný „Vatikán zítra“ a podepsaný pseudonymem „Démos II“ se objevil v magazínu Daily Compass. Autor – anonymní kardinál – navazuje na podobné memorandum nazvané „Vatikán dnes“ podepsané rovněž pseudonymem „Démos“, které v březnu 2022 publikoval vatikanista Sandro Magister a jehož autorem se ukázal být kardinál George Pell (jak Magister sdělil po kardinálově smrti v lednu 2023).


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.