Kardinál odsuzuje výsledky voleb v Kongu

31.12.2011, Zenit


Arcibiskup z Kinshasy kardinál Laurent Monsengwo říká, že výsledky nedávných celostátních voleb v Demokratické republice Kongo neodpovídají ani pravdě, ani spravedlnosti.

V prohlášení z 12. prosince kardinál řekl, že volby, v nichž zvítězil úřadující prezident Joseph Kabila, postrádaly důvěryhodnost. 28. listopadu bylo oznámeno, že z 10 kandidátů Kabila získal 49 % hlasů.

Kardinál Monsengwo upozornil na rozporné zprávy o počtu hlasů, které získal druhý v pořadí - Etienne Tshisekedi, který skončil s 32 % hlasů.

Vyzval kandidáty, aby podali stížnost k Nejvyššímu soudu, a požádal je, aby se zdrželi použití násilí. Upozornil rovněž, že 18 mrtvých v průběhu volební kampaně již stačilo.

Církev podle něj má morální povinnost pomoci zajistit spravedlnost a vyjasnit, jaká je pravda o volbách.

Nejvyšší soud následně potvrdil výsledky voleb bez ohledu na protesty ostatních kandidátů. Toto rozhodnutí kritizovala i Belgie a Francie.

Podle zprávy zveřejněné 15. prosince tiskovou agenturou AFP belgický ministr zahraničí Didier Reyndeers řekl, že se chystá Kabilovo slavnostní uvedení do úřadu a vyjádřil politování nad rozhodnutím Nejvyššího soudu. V článku se uvádí, že Kabila před volbami jmenoval nové členy Nejvyššího soudu a rozšířil jejich počet ze 7 na 27.

AFP také sdělila, že podle prohlášení francouzského ministerstva zahraničí došlo při volbách k vážným pochybením.

Podle zprávy agentury Reuters ze 16. prosince Evropská unie a Spojené státy rovněž uvedly, že volby byly zmanipulované. Kabila se stal prezidentem v roce 2001, kdy byl během občanské války v zemi zavražděn jeho otec Laurent. Jeho vítězství ve volbách v roce 2006 bylo také sporné.


Další články



Ex orbe et Urbe - 16. 2. 2024

16.02.2024, RC

„Papež je velkým příznivcem ženského diakonátu,“ tvrdí podle portálu katolisch.de italská teoložka a řeholnice Linda Pocherová. Vatikán prý v současnosti zvažuje, jak by bylo možné jáhenské svěcení žen zavést.

Ex orbe et Urbe - 12. 1. 2024

12.01.2024, RC

H. W. Crocker popisuje svůj tajný recept na evangelizaci mladých bezvěrců. „Až příliš často slyším: ‚Děkuju, ale dávám přednost satanským silám temnot, vůbec nejsou tak špatný‘. Na to odpovídám: ‚Pak Pán Bůh s tebou, idiote‘. To poslední slovo je klíčové. Myslím, že je to jeden z nejužitečnějších, byť opomíjených, obratů efektivní evangelizační strategie.“

Je plánování špatné?

16.01.2024, RC Monitor 1/2024

Začátkem roku si mnozí plánují, co chtějí stihnout, vidět, udělat do jeho konce. Jistě, plánovat se musí ale musí se plánovat s rozumem a je dobré počítat i s tím, že ne všechny naše plány vyjdou. Neboť, jak mnozí již z vlastní zkušenosti vědí; ne každý plán zcela vyjde tak, jak jsme si představovali.

Mučedníci nám i dnes pomáhají k usmíření

19.02.2024, RC Monitor 3/2024

V průběhu liturgického roku slavíme velké množství svatých, kteří v nejrůznějších dobách a nejrůznějším způsobem svědčili o Boží lásce a tím samým i o Božím království. Dějiny církve jsou přímo nabité svatostí četných mužů a žen, kteří se nebáli být pravdivými svědky víry i v těch nejtěžších chvílích.

Svoboda

17.06.2024, RC Monitor 12/2024

Kardinál Štěpán Trochta zlobil. Nepochybně to byl člověk srdečný, „otevřený“, „člověk dialogu“, jak se dnes s oblibou říká. Ale taky důsledný. Muž Tradice a pevné víry.

Požehnané Velikonoce!

30.04.2024, RC

„Nikdy člověk není tak velký jako tehdy, když klečí." (sv. Jan XXIII.)


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.