Kardinál odsuzuje výsledky voleb v Kongu

31.12.2011, Zenit


Arcibiskup z Kinshasy kardinál Laurent Monsengwo říká, že výsledky nedávných celostátních voleb v Demokratické republice Kongo neodpovídají ani pravdě, ani spravedlnosti.

V prohlášení z 12. prosince kardinál řekl, že volby, v nichž zvítězil úřadující prezident Joseph Kabila, postrádaly důvěryhodnost. 28. listopadu bylo oznámeno, že z 10 kandidátů Kabila získal 49 % hlasů.

Kardinál Monsengwo upozornil na rozporné zprávy o počtu hlasů, které získal druhý v pořadí - Etienne Tshisekedi, který skončil s 32 % hlasů.

Vyzval kandidáty, aby podali stížnost k Nejvyššímu soudu, a požádal je, aby se zdrželi použití násilí. Upozornil rovněž, že 18 mrtvých v průběhu volební kampaně již stačilo.

Církev podle něj má morální povinnost pomoci zajistit spravedlnost a vyjasnit, jaká je pravda o volbách.

Nejvyšší soud následně potvrdil výsledky voleb bez ohledu na protesty ostatních kandidátů. Toto rozhodnutí kritizovala i Belgie a Francie.

Podle zprávy zveřejněné 15. prosince tiskovou agenturou AFP belgický ministr zahraničí Didier Reyndeers řekl, že se chystá Kabilovo slavnostní uvedení do úřadu a vyjádřil politování nad rozhodnutím Nejvyššího soudu. V článku se uvádí, že Kabila před volbami jmenoval nové členy Nejvyššího soudu a rozšířil jejich počet ze 7 na 27.

AFP také sdělila, že podle prohlášení francouzského ministerstva zahraničí došlo při volbách k vážným pochybením.

Podle zprávy agentury Reuters ze 16. prosince Evropská unie a Spojené státy rovněž uvedly, že volby byly zmanipulované. Kabila se stal prezidentem v roce 2001, kdy byl během občanské války v zemi zavražděn jeho otec Laurent. Jeho vítězství ve volbách v roce 2006 bylo také sporné.


Další články



Je plánování špatné?

16.01.2024, RC Monitor 1/2024

Začátkem roku si mnozí plánují, co chtějí stihnout, vidět, udělat do jeho konce. Jistě, plánovat se musí ale musí se plánovat s rozumem a je dobré počítat i s tím, že ne všechny naše plány vyjdou. Neboť, jak mnozí již z vlastní zkušenosti vědí; ne každý plán zcela vyjde tak, jak jsme si představovali.

Som z toho voľaaký zmätený...

05.02.2024, RC Monitor 2/2024

Památný výrok majora Terazkyho z Černých baronů, bylo to první, co mne napadlo po rozkliknutí článku z Vatican News „Papež přijal sdružení zaměřené na dialog křesťanů se socialisty“. Asi jsem příliš ovlivněn vlastními zážitky a vzpomínkami rodičů a jejich vrstevníků na „radostné budování šťastné budoucnosti“.

Novoroční předsevzetí? Zkusme možná ty maličkosti...

19.01.2024, RC Monitor 1/2024

Na výzvu kněze v naší farnosti P. Josefa Říhy jsme se s manželkou v roce 2000, když se nám narodilo třetí dítě, zapojili do přípravy snoubenců v Kroměříži a okolí. Jak dospívaly naše děti – a my s nimi – začaly u našich dveří občas klepat i manželské páry, které měly ve svém vztahu nějaký ten problém. A zjistili jsme, že řada problémů v manželství vzniká proto, že si lidé tak trochu přestanou vycházet vstříc. Láska časem ochladne, dny jdou rok za rokem kolem nás, ani my sami příliš nemládneme. Co poradit? Jak nastartovat vztah, který eroduje?

Požehnané Vánoce!

24.12.2023, RC

"Dávejte si pozor, abyste neodmítli dát lidem almužnu slova o Nejvyšším." (Řehoř Veliký)
Přejeme požehnané a milostiplné Vánoce a vytrvejte i v novém roce v dobrém.
Děkujeme, milí čtenáři, za vaši věrnost a veškerou podporu!

Duchovní hudba: od staročeských rorátů k pokoncilní tvorbě

10.01.2024, RC Monitor 24/2023

Prožili jsme adventní dobu a byli jsme opět omámeni krásou našich starobylých rorátních zpěvů. Vůbec nelitujeme brzkého vstávání „na roráty“, abychom je při liturgii sami zpívali nebo jim soustředěně naslouchali. Tyto zpěvy, které se u nás již od středověku prováděly při adventních mariánských mších, získaly svůj souhrnný název podle Izaiášova verše „Rorate coeli desuper“ (Rosu dejte nebesa shůry, Iz 45,8). Jsou dokladem toho, že naší předkové dovedli svůj živý vztah k Pánu a Panně, ze které se Pán počal, vyjadřovat teologicky hlubokou poezií v národním jazyce a mimořádně cennou hudbou.

Víme vůbec, co je mše svatá?

29.01.2024, RC Monitor 2/2024

Jednou za čas je možná vhodné zamyslet se nad tím, co to je vůbec farnost, jaké má úkoly a jak by měla žít. Především je každá farnost součástí všeobecné Církve. A to není jen tak ledajaký spolek, ale je to společenství lidí, které založil sám Boží Syn.


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.