Na zákazu gayovských sňatků se shodnou všichni – kromě Západu

31.12.2011, RadioVaticana.cz


V Nigérii byl předložen návrh zákona zakazujícího manželství homosexuálů. Zákon má podporu širokého politického spektra, občanské společnosti, místních křesťanů i muslimů. Přesto není jisté, zda bude schválen. Někteří západní lídři totiž pohrozili zastavením humanitární pomoci této nejlidnatější zemi afrického kontinentu, bude-li schválen.

Islám dovoluje muži, aby se oženil s několika ženami, pokud se smlouvou zaváže, že se o všechny postará. Křesťanství uznává manželství výlučně jako svazek jednoho muže a jedné ženy. Občanský zákoník zakazuje pouze některé praktiky, jako je incest, ale definici institutu manželství nepodává. Ve složité situaci Nigérie, kde se polovina populace hlásí k islámu a katolíků je 23 %, panuje nicméně shoda o tom, že manželství má být svazkem muže a ženy.

Proti návrhu nigerijského parlamentu vystoupil britský premiér David Cameron. Zákaz homosexuálních sňatků je podle něj narušením základních práv a „bude to jedním z prvků, které budou určovat politiku humanitární pomoci“. Výroky premiéra potvrdil velvyslanec Spojeného království v Nigérii při setkání s místními politiky. Řada afrických států, mezi nimi Zimbabwe, Tanzánie a Ghana, naopak vyjádřála podporu Nigérii a kritizovala vměšování Západu do vnitřních rozhodnutí státu. Proti západním nátlakům se ohradil také předseda nigerijského senátu David Mark. Jak řekl, podmiňování asistence či pomoci zemi zásahy do zákonů, které jsou v obecném zájmu občanů, vyvolává podezření, že pomoc sleduje ve skutečnosti vlastní cíle.

Návrh zákona zakazující sňatky gayů a lesbiček byl jednohlasně schválen v senátu a v příštích dnech bude projednáván ve sněmovně reprezentantů.


Další články



Požehnané Velikonoce!

30.04.2024, RC

„Nikdy člověk není tak velký jako tehdy, když klečí." (sv. Jan XXIII.)

Ex orbe et Urbe: Papež prohlásil, že nejošklivějším nebezpečím dneška je genderová ideologie

11.03.2024, RC

Anonymní dokument nadepsaný „Vatikán zítra“ a podepsaný pseudonymem „Démos II“ se objevil v magazínu Daily Compass. Autor – anonymní kardinál – navazuje na podobné memorandum nazvané „Vatikán dnes“ podepsané rovněž pseudonymem „Démos“, které v březnu 2022 publikoval vatikanista Sandro Magister a jehož autorem se ukázal být kardinál George Pell (jak Magister sdělil po kardinálově smrti v lednu 2023).

Mučedníci nám i dnes pomáhají k usmíření

19.02.2024, RC Monitor 3/2024

V průběhu liturgického roku slavíme velké množství svatých, kteří v nejrůznějších dobách a nejrůznějším způsobem svědčili o Boží lásce a tím samým i o Božím království. Dějiny církve jsou přímo nabité svatostí četných mužů a žen, kteří se nebáli být pravdivými svědky víry i v těch nejtěžších chvílích.

K deklaraci Fiducia Supplicans

22.01.2024, RC Monitor 1/2024

Ke konci roku 2023 vyvolal nejen v církevním prostředí rozruch dokument Dikasteria pro nauku víry Fiducia Supplicans zabývající se otázkou možnosti žehnat neregulérním párům, především párům stejnopohlavním. Jak autoři dokumentu odůvodňují jeho vznik? Jak autoři odůvodňují obsah dokumentu? Jaký postoj mají k dokumentu zaujmout věřící?

Ex orbe et Urbe - 12. 1. 2024

12.01.2024, RC

H. W. Crocker popisuje svůj tajný recept na evangelizaci mladých bezvěrců. „Až příliš často slyším: ‚Děkuju, ale dávám přednost satanským silám temnot, vůbec nejsou tak špatný‘. Na to odpovídám: ‚Pak Pán Bůh s tebou, idiote‘. To poslední slovo je klíčové. Myslím, že je to jeden z nejužitečnějších, byť opomíjených, obratů efektivní evangelizační strategie.“

Moudří vědí

29.12.2023, RC Monitor 24/2023

Za nedlouho začne nový kalendářní rok, a tak jako každý z nás katolíků bude stát před otázkou, jak lépe uvádět ve skutek Boží nároky v našich životech, tak jistě i celá církev bude řešit, jak oslovit co nejširší spektrum populace a nadchnout je pro duchovní život.


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.