Katolická univerzita v Erbilu čelí exodu křesťanů z Mosulu

29.12.2015, Asia News

Arcibiskup Warda hovořil s Asia News o novém vzdělávacím zařízení. V době utrpení, pronásledování a exodu křesťanů v Iráku univerzita nabízí „silnou motivaci zůstat v zemi“. Italská biskupská konference poskytla na tento projekt 2,3 milionu eur. Nové univerzitní programy zahrnují studium orientalistiky, informačních technologií, jazyků a ekonomie. Oficiální zahájení proběhlo o svátku Neposkvrněného početí.


„Naše milovaná křesťanská komunita má v dnešní době mnoho důvodů pro opuštění Iráku. A proto chce být tato univerzita silným motivem pro setrvání v zemi. Na nás všech velmi záleží, abychom jim poskytli důvody zde zůstat. Jsem tudíž přesvědčen, že tato univerzita je znamením naděje,“ řekl Mons. Bašár Warda, arcibiskup z Erbílu, hlavního města iráckého Kurdistánu.

Vzhledem k tomu, že skupina Islámský stát (IS) obsadila Mosul a Ninivskou planinu, statisíce lidí uprchly do iráckého Kurdistánu. Nicméně základní kámen katolické univerzity v Erbílu byl položen na podzim roku 2012 v Ankawě, křesťanském městě severně od Erbílu, na pozemku o třech čtverečních kilometrech poskytnutém chaldejskou církví.

Rozhodnutí postavit univerzitu pramenilo z touhy vytvořit místo pro vědecký výzkum. Univerzita je otevřena každému, kdo chce získat vyšší vzdělání, a tedy i mladým uprchlíkům.

8. prosince, o svátku Neposkvrněného početí, se arcibiskup Warda a Mons. Nunzio Galantino, generální sekretář Italské biskupské konference (CEI), osobně účastnili slavnostního otevření, dále byli mimo jiné přítomni ministr školství iráckého Kurdistánu Goran Yousif a ministr vnitra Karim Sinjri.

Mons. Galantino byl v Erbíilu na třídenní návštěvě. Italští biskupové poskytli na tento projekt 2,3 milionu eur.

Nyní studenti mohli školu navštívit, aby se dozvěděli více o její struktuře a vzdělávacích programech. Prozatím univerzita nabízí studium ekonomiky, počítačové vědy a východních jazyků a literatury. Plánuje se, že v nepříliš vzdálené budoucnosti bude vytvořena fakulta práva a mezinárodních vztahů.

Podle Mons. Galantina škola položí základy „nových dějin a slibné budoucnosti“ místní komunity, která se po násilnostech a utrpení zakoušeném v posledním roce a půl, chystá oslavit své druhé Vánoce mimo domov.

Nové katolické vzdělávací zařízení v Erbílu, nedaleko od uprchlických táborů v Ankawě, „bude otevřeno všem,“ řekl Mons. Warda. „Každý rok přivítá nejméně 250 studentů.“

„Doufám, že všichni studenti – křesťané, muslimové, jezídi – budou schopni vstřebávat katolickou víru a její základní hodnoty,“ řekl arcibiskup agentuře AsiaNews.

Škola bude mít několik fakult: „orientálních studií, informačních technologií, jazyků, pedagogiky a ekonomiky.“ Bude také hostit mladé lidi z Mosulu a Ninivské planiny.

„Katolická univerzita zahájí svou činnost v pátek 11. prosince,“ dodal arcibiskup. „V rámci biblického a teologického studia nabídne zhruba 96 kurzů. Budou otevřeny uprchlíkům ve věku od 18 do 40 let. Očekáváme účast asi 300 lidí.“


Další články



Je to tady: obrovská naděje

11.12.2023, RC Monitor 23/2023

Miluji adventní dobu. Dříve jsem se spíše těšil z přípravy na Slavnost Narození našeho Pána, ale od svého povolání ke kněžství intenzivně vnímám Boží zaslíbení, které betlémské Dítě přináší. Zejména když pohlížím na sebe, svou nedokonalost a na současný svět, ve kterém žijeme, kterému mnohdy nerozumím a s jeho směřováním se často nedokážu ztotožnit, mě Boží zaslíbení přináší vjem obrovské naděje.

Ex orbe et Urbe - 15. 1. 2024

15.01.2024, RC

Přestože odstavec 41 deklarace Fiducia supplicans uvádí, že „to, co bylo řečeno v této deklaraci o žehnání stejnopohlavních párů, je pro vysvěcené služebníky dostatečným vodítkem k uvážlivému a otcovskému rozlišování“, a proto „mimo výše uvedené pokyny nelze očekávat další odpovědi specifikující podrobnosti a praktické záležitosti ohledně žehnání tohoto typu, Dikasterium pro nauku víry vydalo 4. ledna „Tiskovou zprávu ohledně přijetí Fiducia supplicans“, v níž se obsah deklarace dále vysvětluje.

Ex orbe et Urbe - 16. 2. 2024

16.02.2024, RC

„Papež je velkým příznivcem ženského diakonátu,“ tvrdí podle portálu katolisch.de italská teoložka a řeholnice Linda Pocherová. Vatikán prý v současnosti zvažuje, jak by bylo možné jáhenské svěcení žen zavést.

Požehnán budiž ten, kdo nejdříve pozdvihne ratolest olivovou

25.03.2024, RC Monitor 6/2024

Asi každý z nás se již několikrát v životě přesvědčil o pravdivosti lidového moudra Panská láska po zajících skáče, a tudíž i na vlastní kůži i okusil, jaké je to býti oním pověstným zajícem. A nyní v době nedávné se této cti dostalo i Svatému otci Františkovi. A to od nikoho jiného, než od tzv. Sedmé velmoci, tedy od médií. K této velmoci se samozřejmě přidali i jiní drobní páni a též veřejnost (žel Bohu i někteří katolíci) statečně komentující papežovo vyjádření o bílé vlajce na sociálních sítích.

Ex orbe et Urbe - 4. 3. 2024

04.03.2024, RC

V Miláně se bývalý prezident Papežské rady pro legislativní texty kardinál Francesco Coccopalmerio spolu s milánským arcibiskupem Mariem Delphinim, prezidentem Papežské teologické akademie Antoniem Staglianem a františkánským teologem Zbigiewem Sucheckim zúčastnili celodenního setkání za zavřenými dveřmi se třemi velmistry největších italských zednářských lóží.

Ex orbe et Urbe - 14. 12. 2023

14.12.2023, RC

Ed. Condon na portálu The Pillar přináší rozsáhlý exkluzivní rozhovor s Raffaelem Mincionem – obchodníkem, který patří mezi hlavní obžalované ve vatikánském procesu s kardinálem Becciu. Ed. Condon shrnuje: „Během naší mnohahodinové konverzace Mincione zodpověděl a vysvětlil každou myslitelnou otázku, kterou by mu někdo mohl položit ohledně jeho jednání s Vatikánem. Uvěřit mu znamená akceptovat příběh, který jej vykresluje nejprve jako terč skupiny lidí kolem Státního sekretariátu, a potom jako obětního beránka žalobců snažících se zažehnat průšvih a získat něco z peněz pro Vatikán zpět.“ Ale Condon se ptá: „Taková naivita jde těžko dohromady s jinak úspěšnou Mincioneho kariérou ve žraločím světě londýnských finančníků. Je tohle člověk, kterému měl Vatikán svěřit 200 milionů eur?“


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.