Katolická univerzita v Erbilu čelí exodu křesťanů z Mosulu

29.12.2015, Asia News

Arcibiskup Warda hovořil s Asia News o novém vzdělávacím zařízení. V době utrpení, pronásledování a exodu křesťanů v Iráku univerzita nabízí „silnou motivaci zůstat v zemi“. Italská biskupská konference poskytla na tento projekt 2,3 milionu eur. Nové univerzitní programy zahrnují studium orientalistiky, informačních technologií, jazyků a ekonomie. Oficiální zahájení proběhlo o svátku Neposkvrněného početí.


„Naše milovaná křesťanská komunita má v dnešní době mnoho důvodů pro opuštění Iráku. A proto chce být tato univerzita silným motivem pro setrvání v zemi. Na nás všech velmi záleží, abychom jim poskytli důvody zde zůstat. Jsem tudíž přesvědčen, že tato univerzita je znamením naděje,“ řekl Mons. Bašár Warda, arcibiskup z Erbílu, hlavního města iráckého Kurdistánu.

Vzhledem k tomu, že skupina Islámský stát (IS) obsadila Mosul a Ninivskou planinu, statisíce lidí uprchly do iráckého Kurdistánu. Nicméně základní kámen katolické univerzity v Erbílu byl položen na podzim roku 2012 v Ankawě, křesťanském městě severně od Erbílu, na pozemku o třech čtverečních kilometrech poskytnutém chaldejskou církví.

Rozhodnutí postavit univerzitu pramenilo z touhy vytvořit místo pro vědecký výzkum. Univerzita je otevřena každému, kdo chce získat vyšší vzdělání, a tedy i mladým uprchlíkům.

8. prosince, o svátku Neposkvrněného početí, se arcibiskup Warda a Mons. Nunzio Galantino, generální sekretář Italské biskupské konference (CEI), osobně účastnili slavnostního otevření, dále byli mimo jiné přítomni ministr školství iráckého Kurdistánu Goran Yousif a ministr vnitra Karim Sinjri.

Mons. Galantino byl v Erbíilu na třídenní návštěvě. Italští biskupové poskytli na tento projekt 2,3 milionu eur.

Nyní studenti mohli školu navštívit, aby se dozvěděli více o její struktuře a vzdělávacích programech. Prozatím univerzita nabízí studium ekonomiky, počítačové vědy a východních jazyků a literatury. Plánuje se, že v nepříliš vzdálené budoucnosti bude vytvořena fakulta práva a mezinárodních vztahů.

Podle Mons. Galantina škola položí základy „nových dějin a slibné budoucnosti“ místní komunity, která se po násilnostech a utrpení zakoušeném v posledním roce a půl, chystá oslavit své druhé Vánoce mimo domov.

Nové katolické vzdělávací zařízení v Erbílu, nedaleko od uprchlických táborů v Ankawě, „bude otevřeno všem,“ řekl Mons. Warda. „Každý rok přivítá nejméně 250 studentů.“

„Doufám, že všichni studenti – křesťané, muslimové, jezídi – budou schopni vstřebávat katolickou víru a její základní hodnoty,“ řekl arcibiskup agentuře AsiaNews.

Škola bude mít několik fakult: „orientálních studií, informačních technologií, jazyků, pedagogiky a ekonomiky.“ Bude také hostit mladé lidi z Mosulu a Ninivské planiny.

„Katolická univerzita zahájí svou činnost v pátek 11. prosince,“ dodal arcibiskup. „V rámci biblického a teologického studia nabídne zhruba 96 kurzů. Budou otevřeny uprchlíkům ve věku od 18 do 40 let. Očekáváme účast asi 300 lidí.“


Další články



Ex orbe et Urbe - 16. 2. 2024

16.02.2024, RC

„Papež je velkým příznivcem ženského diakonátu,“ tvrdí podle portálu katolisch.de italská teoložka a řeholnice Linda Pocherová. Vatikán prý v současnosti zvažuje, jak by bylo možné jáhenské svěcení žen zavést.

Som z toho voľaaký zmätený...

05.02.2024, RC Monitor 2/2024

Památný výrok majora Terazkyho z Černých baronů, bylo to první, co mne napadlo po rozkliknutí článku z Vatican News „Papež přijal sdružení zaměřené na dialog křesťanů se socialisty“. Asi jsem příliš ovlivněn vlastními zážitky a vzpomínkami rodičů a jejich vrstevníků na „radostné budování šťastné budoucnosti“.

K deklaraci Fiducia Supplicans

22.01.2024, RC Monitor 1/2024

Ke konci roku 2023 vyvolal nejen v církevním prostředí rozruch dokument Dikasteria pro nauku víry Fiducia Supplicans zabývající se otázkou možnosti žehnat neregulérním párům, především párům stejnopohlavním. Jak autoři dokumentu odůvodňují jeho vznik? Jak autoři odůvodňují obsah dokumentu? Jaký postoj mají k dokumentu zaujmout věřící?

Víme vůbec, co je mše svatá?

29.01.2024, RC Monitor 2/2024

Jednou za čas je možná vhodné zamyslet se nad tím, co to je vůbec farnost, jaké má úkoly a jak by měla žít. Především je každá farnost součástí všeobecné Církve. A to není jen tak ledajaký spolek, ale je to společenství lidí, které založil sám Boží Syn.

Pět každodenních dobrodiní od našeho anděla strážného

08.02.2024, TAN Direction

1. Chrání nás v nebezpečí
Z Písma svatého, ze života světců i z každodenních zkušeností obyčejných lidí lze uvést bezpočet případů, kdy andělé někoho ochránili uprostřed fyzického nebezpečí. K těm zmíněným v Písmu patří záchrana Lota a jeho rodiny ze Sodomy, ochrana tří hebrejských mládenců v babylonské ohnivé peci, pomoc poskytnutá Judovi Makabejskému a jeho vojsku a vysvobození sv. Petra z vězení.

Ex orbe et Urbe: Nová deklarace Dikasteria pro nauku víry Dignitas infinita

02.05.2024, RC

Katoličtí komentátoři se vyjadřují k nové deklaraci Dikasteria pro nauku víry, Dignitas infinita.


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.