On odkrývá pravdu člověka a dějin

19.01.2023, RC Monitor 1/2023

Nacházíme se opět na počátku nového roku a při této příležitosti se nám otvírá i mnoho otázek a očekávání. Asi tím nejdůležitějším, co nám nejvíce přichází na mysl je touha po míru a pokoji v naší duši, který je dnes ohrožován ze všech stran. Pokoj se rodí především z pravdy, kterou je ale nezbytné nechat vstoupit do našeho života. Touhu po míru a pokoji nelze redukovat na pouhou nepřítomnost ozbrojených konfliktů.


Jestliže dnešní člověk postupně opouští transcendentní řád věcí a přestává uznávat do lidského srdce vepsaný všeobecný mravní zákon, pak můžeme velmi těžko uskutečňovat dobro, které nazýváme slovem mír. Sv. Augustin charakterizoval mír jako „tranquillitas ordinis“, jako klid řádu.

To, co nejvíce zabraňuje v uskutečňování míru je lež. Kniha Zjevení nám připomíná, že lež je jedním z hříchů, který Bible zmiňuje, aby oznámila vyloučení lhářů z nebeského Jeruzaléma: „Venku (zůstane) ... každý, kdo má zálibu v páchání lži“ (Zj 22,15). Se lží je spojeno drama hříchu s jeho důsledky, jež měly a mají za následek zhoubné vlivy v životě jednotlivce i celých národů. Mír zůstane navždy nepotlačitelnou touhou v srdci každého člověka.

Všichni jsme povoláni k tomu, abychom usilovali o upřímné vztahy, abychom hledali způsoby odpouštění a smíření, abychom se snažili být čestnými v jednání a zůstali věrni jednou danému slovu. Jako Kristovi učedníci, kteří se cítí být ohroženi zlem, toužíme po osvobozujícím zásahu našeho Pána, proto se na něj s důvěrou obracíme, protože on „nezhřešil a nikdo od něho neslyšel nic neupřímného“ (1 Petr 2,22). Je to On, kdo odkrývá plnou pravdu člověka a dějin. Jedině silou Jeho milosti je možné stát v pravdě a z pravdy žít, neboť jen On je dokonale pravdivý a věrný. Ježíš je pravda, která je schopna vnést znovu mír a pokoj do našeho srdce.

Obraťme se s důvěrou a odevzdaností na Marii, matku Knížete pokoje a na počátku tohoto nového roku ji prosme, aby nám pomáhala být v každé naší životní situaci těmi, kdo se nechají osvěcovat pravdou, která osvobozuje.

Mons. Vlastimil Kročil, biskup českobudějovický


Další články



Pokrok? Ano, ale se selským rozumem

02.09.2024, RC Monitor 16/2024

Ježíš Kristus jako dobrý Pastýř pracuje s dalšími zvěstovateli radostné zprávy, tedy s apoštoly. V evangeliu i jinde v Písmu je docela často použito obrazu dobrého pastýře. Jistý vliv na to asi má kulturní kontext. Asi se mnozí z nás kdysi ve školních škamnách v hodinách (zvláště řecké) literatury učili cosi o bukolické poezii. Tedy o textech, které idealizují život pastýřů v přírodě uprostřed zvířat a o pastýřském každodenním živobytí. Také v Novém zákoně, ale i v pozdějších vyobrazeních Krista (které můžeme spatřit v prvních kostelech), se tento příměr používá. My běžní lidé máme být ovcemi, které jsou chápany jako spíše hloupá a stádní zvířata.

Ex orbe et Urbe: Nová deklarace Dikasteria pro nauku víry Dignitas infinita

02.05.2024, RC

Katoličtí komentátoři se vyjadřují k nové deklaraci Dikasteria pro nauku víry, Dignitas infinita.

Nedělej ze sebe brouka Pytlíka

04.10.2024, RC Monitor 18/2024

Člověk se učí celý život. A pokud uvěří v Boha, zjistí, že je to cesta s dlouhou tratí.

20. výročí kruté smrti P. Ladislava Kubíčka: „Nejde to? To slovo neznám!“

18.09.2024, RC Monitor 17/2024

Mezi lidmi se hovoří o jeho svatosti. Poslední den svého pozemského života P. Ladislav strávil v litoměřické vazební věznici, kde se každý pátek věnoval vězňům, v kapse svůj páteční oběd – suchý rohlík. Večer odsloužil mši svatou v kapli na faře, kde kázal o ceně mučednické krve. V noci z 10. na 11. září 2004 byl v místnosti nad touto kaplí ukopán, utlučen pěstmi a monstrancí, proboden nožem, polit hořlavinou a zaživa zapálen. Byl zabit dětmi, které chodily k němu na faru. Neumíral u oltáře, ale nad ním.

Misie otce Kolbeho

01.10.2024, RC Monitor 18/2024

„Moje žena..., moje děti...,“ zalamentoval vězeň František Gajowniczek, když byl vybrán jako jeden z deseti do bunkru hladu za trest za útěk jiného vězně, kterého se nepodařilo chytit. V tomtéž okamžiku vystoupil z řady jiný vězeň a namířil si to přímo k lagerführerovi Fritchovi. Nastalá situace byla tak nečekaná, překvapivá a šokující, že kolemstojící kápové jen nechápavě přihlíželi, vojáci v údivu ani nepozvedli zbraň a sám Fritch s obavou v očích ucouvnul. „Chci jít místo něho do bunkru hladu…“

Nejstarší dcera církve

19.08.2024, RC Monitor 15/2024

Nevím, kolikrát jsem musel odpovídat v posledních dnech na otázku: „A co říkáte, pane faráři, na zahájení olympiády v Paříži?“, ale vím, co jsem odpovídal. Odpovídal jsem slovy, která jsem si vypůjčil od francouzského prezidenta pana Macrona: „Toto je Francie!“.


načíst další


Články e-mailem

Týdenní přehled nových článků přímo do vaší e-mailové schránky



Čtrnáctideník Monitor

Tištěný publicistický čtrnáctideník Monitor bude ve vaší poštovní schránce každý druhý pátek. Zasílání je bezplatné a je hrazené výhradně z darů čtenářů.







MONITOR - svět katolickýma očima

redakce@rcmonitor.cz

© 2002-2024 Res Claritatis, z.s.